Advertentie

Nieuwe storm in farmasector VS

Mike Pearson, CEO Valeant ©Bloomberg

Het Amerikaanse farmabedrijf Valeant was gisteren opnieuw het centrum van de medicijnprijzenstorm in de VS. Het aandeel zakt met bijna 7 procent.

Het bedrijf meldde gisteren in een persbericht dat het gedagvaard is in Massachusetts en New York om onder meer uitleg te geven over de prijsvorming van zijn medicijnen.

Sinds Hillary Clinton, presidentskandidate voor de Democraten, in september met een rake tweet de aanval opende op de ‘buitensporige’ prijzen en ‘excessieve’ winsten in de farmasector, is de beurswaarde van de farma- en biotechbedrijven fors gezakt. De Nasdaq Biotechnology Index verloor sindsdien al meer dan 15 procent.

De aanval kwam er na mediaberichten dat het farmabedrijf Turing - geleid door een voormalige hefboomfondsbeheerder - de prijs voor een medicijn tegen de ‘kattenziekte’ in één ruk met 5.000 procent verhoogd had. Sindsdien doken tal van andere voorbeelden op van enorme prijsverhogingen van oude medicijnen.

Zo kwam Valeant in het oog van de storm met zijn medicijnen Nitropress en Isuprel. Dat laatste - voor de behandeling van hartproblemen - gaat nu over de toonbank voor zowat 37 dollar per ampul. Eind 2013, toen Valeant de rechten op het medicijn kocht, was dat amper 4,5 dollar. The Wall Street Journal besloot onlangs na een uitgebreide analyse dat die uitzonderlijke prijsstijgingen slechts het topje van de ijsberg zijn.

Het beurshuis van Deutsche Bank onderzocht de prijsverhogingen bij Valeant en kwam tot de conclusie dat Valeant in 2012 zijn medicijnprijzen gemiddeld met 21 procent had opgetrokken. Dat cijfer is alleen maar blijven toenemen tot gemiddeld 65 procent in 2015.

Valeant kende woensdag nog een sterke beursdag omdat het prijzenthema tijdens het eerste debat tussen Democratische presidentskandidaten amper aan bod kwam. Gisteren kreeg het aandeel een rammeling.

Het sloot 4,7 procent lager af, op 168,88 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud