Nieuwe verkoopgolf rolt over Wall Street

©Photo News

Wall Street kon dinsdag geen vervolg breien aan de opluchtingsrally van maandag. De Dow Jones verloor ruim 3 procent, de Nasdaq sloot zelfs bijna 4 procent lager.

Van de lichte euforie van maandag over de wapenstilstand in de handelsoorlog was dinsdag niets meer te merken. Beleggers beseften dat er met het pact niks fundamenteel is opgelost. De Dow Jones  sloot 3,1 procent lager, de Nasdaq zakte zelfs 3,8 procent.

Het bericht dat de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer, een notoir China-criticus, de handelsgesprekken met China zal leiden, viel bij beleggers niet in goede aarde. Cyclische bedrijven zoals Caterpillar en Boeing en chipbedrijven vielen fors terug.

'Ik denk dat er sinds het weekend niks veranderd is,' zei Bret Chesney, fondsbeheerder bij Alpine Global Management, aan de Wall Street Journal. 'Dat betekent aanhoudende volatiliteit op de aandelenmarkten.'

Ook de rentecurve verhoogde de zenuwachtigheid. Op Wall Street is de kloof tussen de tien- en de tweejaarsrente nog nauwelijks 13 basispunten. Zo'n vlakke of zelfs omgekeerde rentecurve is in het verleden al vaker de voorbode geweest van een recessie. De logica is dat de tweejaarsrente nog relatief hoog blijft door de renteverhogingen van de Federal Reserve, terwijl beleggers via een lagere tienjaarsrente al een serieuze vertraging in de koersen verrekenen. 

De afvlakkende rentecurve is slecht nieuws voor banken die hun nettorentemarge - het verschil tussen rente op deposito's en rente op leningen - zien krimpen. Amerikaanse banken zoals Goldman Sachs en JP Morgan gingen onderuit.

Afhankelijk 

Na de koersstijging van maandag ging Apple  stevig lager. HSBC verlaagde het advies naar houden en zette het koersdoel op 200 dollar. Volgens het beurshuis is Apple te afhankelijk van één product en heeft het te lijden onder een tragere economische groei in de opkomende markten.

'Alleen hogere verkoopprijzen en de ontwikkeling van diensten houden de omzet van Apple recht. De groei van de verkoop van iPhones, Ipads en computers is voorbij,' klinkt het. 'Apple is afhankelijk van enkele populaire en dure producten. Dat was de voorbije jaren de reden voor het succes van Apple maar botst nu op de realiteit van verzadiging.'

Wat bijdroeg aan de koerszwakte was de omzetwaarschuwing van Cirrus Logic . De leverancier van Apple knipte de groeiverwachting bij, een nieuw teken dat de verkoop van iPhones niet loopt zoals verwacht. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud