Nieuwjaarscadeau aan 4Energy Invest

Op Euronext Brussel heeft de Bel20 het jaar in feeststemming afgetrapt. Op de eerste handelsdag van 2012 sprong de Brusselse sterindex 1,5 procent hoger tot 2.114,32 punten. AB InBev startte het nieuwe jaar zoals het 2011 afsloot: met een vers record.

'We kunnen spreken van een januari-effect', zegt Johan Van Geeteruyen, fondsbeheerder bij Petercam. 'Beleggers zijn na Nieuwjaar wat optimistischer. De teller staat op nul en ze hebben frisse investeringsideeën.'

En er zijn niet alleen frisse ideeën bij het begin van het nieuwe jaar, er is ook vers geld voorhanden. Pensioenfondsen krijgen in januari vaak een flinke portie stortingen binnen. Geld dat meteen aan het werk wordt gezet. 'Bovendien zijn er pensioenfondsen van bedrijven die op het einde van het jaar nagaan of de opbrengst van de investeringen de verplichtingen dekt. Als dat niet zo is, zullen ze middelen bijstorten', legt Van Geeteruyen uit.

'Er zijn ook heel wat werknemers die hun eindejaarspremie gebruiken om nieuwe beleggingen te financieren. En professionele beleggers smukken op het einde van het jaar hun portefeuille wat op, zodat ze de klanten een mooier beeld kunnen voorschotelen.' Zo verdwijnen de kneusjes uit de portefeuille, maar zijn die beleggers aan het begin van het jaar wel bereid om weer wat risico te nemen.

Al is dat januari-effect ook niet altijd aanwezig. 'De laatste jaren zagen we eerder een eindejaarsrally', zegt de fondsbeheerder. Beleggers namen zo al een voorschot op het januari-effect. 'Maar goed, als we naar de laatste dertig jaar kijken, zal die tendens er overduidelijk wel zijn.'

Voor beleggers die in de positieve beurstabellen van vandaag al een bewijs menen te zien, plaatst Van Geeteruyen toch nog een kanttekening. 'In de laatste week van december en de eerste van januari zijn nog heel veel mensen met vakantie. Er is minder volume, zodat de koersbewegingen niet representatief zijn voor de markt. Als er wat activiteit is op de beurs, heeft dat meteen een groot effect. Pas vanaf de tweede week zal duidelijk worden of we dit jaar van een januari-effect mogen spreken.

Clementie

De financiële waarden binnen de Brusselse graadmeter waren in goede doen. Ageas steeg 3,3 procent, Dexia en KBC telden er 2,4 en 3,8 procent bij. Nochtans zit er weinig goed nieuws aan te komen voor de financiële sector. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zullen banken 65 à 75 procent van de Griekse schulden moeten kwijtschelden. In oktober kwam Europa 50 procent 'vrijwillige bijdrage' overeen, in juli was dat 'slechts' 21 procent.

Nog in de Bel20 trok de sterkhouder van 2011 zijn prestatie door in het nieuwe jaar. AB InBev won 2,2 procent, om af te klokken op 48,32 euro. De bierreus is aan een ijzersterke reeks bezig, waarbij het al twee weken records regent.

Buiten de Bel20 won 4Energy Invest 5 procent. Beleggers reageren opgetogen op het feit dat het groenestroombedrijf clementie heeft gekregen van schuldeisers KBC en ING. 4EnergyInvest krijgt meer tijd om kredieten van dochterondernemingen Renogen en 4HamCogen af te lossen. De terugbetaling van één kredietlijn is uitgesteld naar 31 maart. En de terugbetaling van langetermijnkredieten verbonden aan twee andere projecten in Amel wordt verspreid over het hele jaar.

2011 was het jaar waarin Omega Pharma-topman Marc Coucke besloot om zijn bedrijf van de beurs te halen. Een operatie die in 2012 wel eens navolging zou kunnen krijgen.

Een van de kanshebbers is Eckert-Ziegler Bebig. De producent van apparatuur voor kankerbehandeling heeft nog 22 procent van de aandelen op de beurs staan, waardoor het aandeel wat in de vergetelheid is geraakt. Het aandeel was deze voormiddag bij de sterkste stijgers op de eerste handelsdag van het jaar, maar de winst is inmiddels teruggevallen tot 1,9 procent.

Een andere mogelijke vertrekker is Arseus, maar dan om andere redenen. De spin-off van Omega Pharma, die producten en diensten levert aan de gezondheidssector, is met zijn stabiele cashflows interessant voor een private equity-groep. Arseus zakte 0,4 procent tot 10,99 euro.

RealDolmen tenslotte heeft een pak overgedragen verliezen. Die kunnen dan weer interessant zijn voor een sectorgenoot die de belastingen wil drukken. De IT-dienstverlener won 1,7 procent tot 16,98 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud