Nieuwste beurstelg Knorr-Bremse meteen in de gunst

Vlaggen van Knorr-Bremse hangen uit aan het beursgebouw van Frankfurt. ©EPA

De Duitse wereldmarktleider in remsystemen gaat op zijn eerste beursdag hoger. 'Een kwaliteitsbedrijf dat zijn beloftes nakomt', klinkt het bij fondsbeheerders.

In de week waarin de Nederlandse fleetmanager Leaseplan en de Portugese voedingretailer Sonae MC genoodzaakt zagen hun beursplannen af te blazen, kan die van Knorr-Bremse vrijdag ongestoord verder gaan.

De producent van remmen voor vrachtwagens en treinen noteert rond 81,55 euro, bijna 2 procent boven de intekenprijs van 80 euro. Die intekenprijs lag in het midden van de prijsvork (72-87 euro).

Knorr-Bremse wordt door fondsbeheerders geroemd omwille van de historiek van consistent hoge winstmarges. ‘De markt ziet Knorr-Bremse als een kwaliteitsbedrijf dat zijn beloftes inzake marges nakomt’, zei een Duitse fondsbeheerder aan Reuters.

Knorr-Bremse gaat er prat op dat wereldwijd 1 miljard reizigers van hogesnelheidstreinen en stadsbussen rekenen op zijn remsystemen om veilig op hun bestemming te geraken.

Het familiebedrijf profileert zich als dividendaandeel. Volgens het prospectus wil de groep jaarlijks tussen 40 en 50 procent van de winst uitkeren. Ter vergelijking, Continental, tevens een producent van auto-onderdelen, keert 30 procent van de winst uit.

De beursgang levert de eigenaar van Knorr-Bremse, Heinz Hermann Thiele, 3,9 miljard euro op. Hij verkocht circa 30 procent van de aandelen. Knorr-Bremse kwam om een ongewone reden naar de beurs. De 77-jarige Thiele wil zijn vermogen op een fiscaalvriendelijke manier overdragen op zijn enige dochter.

Thiele werd in 1985 eigenaar van Knorr-Bremse via een management buy-out. Hij is nu een van de rijkste Duitsers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud