Nike en Blackberry zijn uit de Wall Street-mode

Wall Street koppelde zijn karretje aan de wereldwijde opluchtingsrally nu de Europese beleidsmakers voor het eerst sinds lang niet onder de lat door gingen, ook al was dat vooral omdat beleggers de lat dit keer laag hadden gelegd. Grote dissonanten zijn Nike en Research in Motion.

De Dow Jones sloot 2,2 procent hoger op 12.879 punten, voor Nasdaq was er 3 procent winst tot 2.935 punten.

Niet alle aandelen deelden in de hausse en de schaarse dissonanten vallen vrijdag des te meer op. Het kneusje van de dag is Research in Motion (RIM). De fabrikant van Blackberry-smartphones biechtte donderdag nabeurs nog maar eens dramatische resultaten op en beleggers schrijven het aandeel stilaan volledig af. Het aandeel tuimelt op Nasdaq tuimelde 19,1 procent naar 7,39 dollar, de laagste koers sinds november 2003.

Ook Nike verging het niet goed. De grootste sportartikelenfabrikant ter wereld zag zijn aandeel 9,4 procent onderuit gaan naar 87,75 dollar. Nike kent niet alleen een tegenslag in zijn jarenlange strijd om aartsrivaal Adidas van de troon te stoten in 's werelds populaire sport, voetbal. Voor de zoveelste keer op rij is er een EK- of WK-finale, belangrijk voor de naambekendheid in de Aziatische afzetmarkten, zonder Nike op de groene mat. De in Nike-shirtjes gehulde Portugezen moesten in de halve finale nipt de duimen leggen voor Adidas-team Spanje. Daarmee wordt de finale een Duits onderonsje, aangezien de Italiaanse shirtjes van Puma-makelij zjin.

Maar Nike, één van de meest bewonderde bedrijven op Wall Street, miste vooral met de resultaten over het vierde kwartaal - tot 31 mei - voor het eerst in jaren de prognoses. Beleggers reageerden vooral geschrokken op het orderboekje in China.

Het logo met de swoosh ziet het orderboekje voor de komende zes maanden jaar op jaar in de Volksrepubliek nog 5 procent stijgen. Dat is een scherpe vertraging tegenover de 24 procent groei in het derde kwartaal. Nike liet tijdens de telefonische conferentie weten dat het met flink wat overtollige voorraden kampt in zowel China als West-Europa, wat niet meteen het beste doet vermoeden voor de vraag in die regio's.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud