Noren veroveren Brusselse beurs

De Noorse centrale bank beheert de collectieve 'oliespaarpot' van de Noren

Het Noors overheidsfonds is aandeelhouder van de helft van de beursgenoteerde Belgische bedrijven.

Het Noorse staatsfonds, de collectieve oliespaarpot van het Scandinavische land, is de grootste belegger op de beurs van Brussel. De Noorse centrale bank, de beheerder van het fonds, heeft 3,4 miljard euro geïnvesteerd in 57 Belgische bedrijven, goed voor de helft van het Brusselse koersenbord. Dat leren cijfers van Euronext.

Norges Bank gaat nipt de Amerikaanse fondsbeheerder BlackRock vooraf, goed voor 3,3 miljard euro in Belgische aandelen. Maar de Noren zijn veruit de actiefste beleggers. Het grootste deel van het door BlackRock beheerde geld staat immers geparkeerd bij trackers (iShares). Trackers zijn beursgenoteerde fondsen die slaafs de prestatie van beursindexen volgen. Dat betekent dat het geld automatisch vloeit naar de aandelen met de grootste beursomvang, type AB InBev.

De Noren daarentegen maken eigenzinnige keuzes. In de telecomsector bezitten ze bijvoorbeeld amper 0,5 procent van Belgacom, maar wel 4,8 procent van Telenet. Opvallend hoge participaties tot bijna 4 procent vinden we ook terug bij de beeldvormingsgroep Barco, het biotechbedrijf Thrombogenics en zelfs bij de piepkleine vastgoedbevak Warehouses Estates Belgium.

De Belgische bedrijven die de Noren in hun aandeelhouderschap zien opduiken, zullen dat geweten hebben. Ze dringen geregeld aan op ontmoetingen met het management. Norges Bank wil in de toekomst een nog actievere rol spelen. ‘Vandaag komt de belegger pas de dag na de aandeelhoudersvergadering te weten hoe we stemden. We plannen om onze intenties vooraf bekend te maken. Op die manier willen we bijdragen aan goed functionerende markten en aan de promotie van verantwoord investeren’, zegt woordvoerder Thomas Sevang in een gesprek met De Tijd.

Jean-Nicolas Caprasse, de Belgische topman van ISS Europe, is goed vertrouwd met de Noren. ISS Europe levert diensten aan institutionele beleggers, waaronder Norges Bank. Caprasse zag de voorbije jaren twee belangrijke trends in de wereld van het institutionele kapitaal. Ten eerste: de toenemende internationalisering met de opmars van Angelsaksische spelers, in de schaduw van de Noren. Ten tweede: de opkomst van passieve beleggingsstrategieën in de vorm van trackers.

In het lijstje van de grootste investeerders op de Brusselse beurs zijn die trends duidelijk zichtbaar. Met Vanguard en Lyxor vinden we twee spelers terug die uitsluitend trackers aanbieden. Ook 70 procent van de 3,3 miljard euro van het Amerikaanse BlackRock is ‘passief’.

Volgens Charles Symons, het hoofd van iShares België, betekenen die passieve fondsen geenszins dat BlackRock zich niet laat horen op bijvoorbeeld aandeelhoudersvergaderingen. ‘Het is onze taak aandeelhouderswaarde te beschermen. We vertegenwoordigen dus onze beleggers bij de bedrijven, zowel voor actief als voor passief kapitaal.’ Caprasse bevestigt dat ook louter ‘passieve’ spelers, genre Vanguard en Lyxor, op de algemene vergaderingen meestal stemmen.

Opmerkelijk: in de top tien van de grootste institutionele beleggers op de beurs van Brussel vinden we geen enkele Belgische groep terug.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud