Nyrstar krijgt koopadviezen van overal

Roland Junck, CEO Nyrstar ©Photo News

Nyrstar valt steeds meer in de gratie van beurshuizen. Het sentiment na desastreuze jaren lijkt stilaan te keren.

'Bij deze zinkprijzen kan elk bedrijf en elke manager geld verdienen', merkte een trader eerder deze maand op. Het geeft meteen ook aan waarom het ene na het andere beurshuis positief wordt over Nyrstar.

Alleen moest Nyrstar om die beurshuizen te overtuigen eerst zijn balans grondig opkuisen. Met een kapitaalverhoging en een obligatie-uitgifte - samen goed voor 600 miljoen euro - is dat gebeurd. Althans deels want zelf met een verwachte schuldpositie van 2 keer de bedrijfskasstroom (eind 2014) kan het management allesbehalve achterover leunen. Maar punt is wel dat de kortetermijnzorgen achter de rug zijn. 'Het bedrijf heeft weer ademruimte', klinkt het overal. 

Bij deze zinkprijzen kan elk bedrijf en elke manager winst maken.

Petercam en het Australische Macquarie zetten het aandeel Nyrstar deze week opnieuw op de kooplijst met koersdoelen van respectievelijk 3 en 2,60 euro. Eerder deze maand plakten ook al ABN AMRO en Goldman Sachs (dat trouwens de kapitaalverhoging begeleidde) een koopadvies op Nyrstar.

Aandeelhouders die hun voorkeurrecht uitoefenden bij de kapitaalverhoging, lijken dus de goede keuze gemaakt te hebben ook al werden ze – gezien de potentieel grote verwatering – voor het blok gezet.

De zinkprijs is in stijgende lijn. De dollar versterkt tegenover de dollar. En de lonen om zinkconcentraten te verwerken, evolueren gunstig. Dat speelt allemaal in het voordeel van Nyrstar.

‘De zinkprijs zit in de lift’, begint Petercam de argumentatie. Een ton zink kost momenteel op de London Metal Exchange zowat 2.300 dollar, wat een kleine 400 dollar meer is dan het gemiddelde van vorig jaar (zie grafiek). Aangezien de komende jaren enkele grote zinkmijnen zullen sluiten, zal de wereldwijde zinkproductie niet langer volstaan om aan de vraag te voldoen en zal de zinkprijs vermoedelijk zal blijven stuwen.

Evolutie zinkprijs sinds begin 2013 ©.

‘Bovendien verstevigt de dollar  tegenover de euro’, luidt het tweede argument. Nyrstar haalt zijn inkomsten uitgedrukt in dollar, wat positief is bij de conversie naar euro in de resultatenrekening. ‘En de ‘lonen’ voor de verwerking van zinkconcentraten evolueren gunstig’, aldus Petercam. Conclusie. 'Het ideal aandeel om van die factoren te profiteren is Nyrstar.'

Optie voor snelle groei na 2017

Petercam verwacht dat de bedrijfskasstroom door dat alles zal stijgen van 252 miljoen tot 659 miljoen euro tegen 2017. ‘En wie vandaag aandelen koopt, heeft meteen ook een optie dat de winst na 2017 nog steviger gaat groeien als de investeringen in Australië kunnen beginnen opleveren’, klinkt het. 

Petercam acht een waarderingsmultiple (EV/ebitda 2015) van 4,75 gepast voor Nyrstar, wat nog steeds een aanzienlijke korting impliceert tegenover sectorgenoten. Petercam komt zo uit op een koersdoel van 3 euro.  

De handel in het aandeel  ligt vandaag stil. De niet-uitgeoefende voorkeurrechten worden vandaag geplaatst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud