Obligatie-uitgifte duwt Econocom lager

Jean-Louis Bouchard, de oprichter en voorzitter van Econocom. ©IMAGEGLOBE

De Franse IT-dienstengroep Econocom geeft een converteerbare obligatie van 200 miljoen euro uit, bestemd voor institutionele investeerders. Het aandeel zakt fors.

Econocom liet donderdagochtend weten een zogenaamde Océane ter waarde van 200 miljoen euro uit te geven met een looptijd van vijf jaar. Océane staat voor ‘obligations convertibles et/ou échangeables en actions nouvelles et/ou existantes’, een converteerbare obligatie dus.

De obligaties lopen af op 6 maart 2023 en zijn uitsluitend bedoeld voor institutionele beleggers, aan wie ze worden verkocht in het kader van een private plaatsing.

De obligaties bieden een nominale rente van 0,5 procent. Ze hebben een nominale waarde van 8,26 euro en bieden dus een premie van 30 procent tegenover de referentiekoers van het aandeel Econocom. Dat betekent dat de obligatiehouders binnen vijf jaar aandelen Econocom zullen kunnen aankopen tegen een prijs die 30 procent hoger is dan de referentiekoers van 6,35 euro.

Econocom zal de opbrengst gebruiken in het kader van zijn in oktober aangekondigd strategisch plan ‘e for excellence 2018-2022’. Dat plan moet Econocom toelaten organisch en via overnames te groeien. Het bedrijf wil tegen 2022 zijn courant bedrijfsresultaat verdubbelen tot 300 miljoen euro en zijn omzet opdrijven naar 4 miljard euro.

Op Euronext Brussel is Econocom donderdag omstreeks 15.30 uur de grootste daler, met een verlies van 5,8 procent tot 6,26 euro. Het verlies is deels te wijten aan verwateringsvrees. Er kunnen immers bijna 25 miljoen aandelen Econocom bijkomen bij totale conversie tegen de laagst mogelijke prijs, op een huidig totaal van 245 miljoen aandelen.

Een tweede reden voor de koerszwakte is dat partijen die interesse hebben om in te schrijven op de obligatie baat hebben bij een zo laag mogelijke koers vandaag. Op die manier wordt de conversieprijs lager en zijn de potentiële winsten groter. De koers drukken kan bijvoorbeeld door aandelen te verkopen of door short te gaan.

ING stelt dat op lange termijn de emissie geen impact heeft op het investeringsverhaal van Econocom. De emissie dient ook om schulden die in 2019 deels vervallen, nu al te herfinancieren tegen de huidige lage rentevoeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud