Obligatiehouders Nyrstar hebben het meest te verliezen

©Debby Termonia

Na de crash van het aandeel Nyrstar dreigen de obligatiehouders het grootste slachtoffer te worden van de hoge schuldenlast van de zinkgroep.

Nyrstar  worstelt met een torenhoge schuld die het wellicht niet kan terugbetalen. De grootste schuldeisers zijn de obligatiehouders en de banken.

Reus Nyrstar even kleiner dan lilliputter Moury Construct

Het aandeel Nyrstar is een speeltje voor speculanten geworden. In de loop van gistervoormiddag tuimelde de zinkgroep tot 36 eurocent, een uppercut van 41 procent tegenover de koers van maandagavond. Toen was Nyrstar de helft van zijn beurswaarde kwijtgespeeld. Bij het slot gisteren beperkte het aandeel het verlies tot 5,9 procent op 0,60 euro.

Nyrstar, het aandeel met de slechtste balans van de Brusselse beurs, was daardoor kleiner dan het aandeel met de beste balans: het Waalse bouwbedrijfje Moury Construct. Moury is op de beurs 54 miljoen euro waard. Nyrstars omzet is met 3,5 miljard euro echter 35 keer groter dan die van Moury Construct. En met 4.100 personeelsleden werken er 67 keer meer mensen.

Maar terwijl de beurswaarde van Moury voor 80 procent door cash gedekt is, torst Nyrstar naar schatting zowat 3 miljard euro schulden en kredietlijnen. En dat terwijl analisten de brutobedrijfswinst dit jaar op slechts 180 miljoen euro inschatten. Het verschil in balanssterkte is de enige reden waarom de voormalige Bel20’er kleiner geworden is dan een lilliputter op de fixingmarkt die door geen enkele analist wordt opgevolgd.

 

Maar de ene schuldeiser loopt meer gevaar dan de andere. De kredietlijn van 600 miljoen euro van een groep banken is gewaarborgd door voorraden en vorderingen, zegt een ingewijde. Ook de kredietlijn van 215 miljoen van Trafigura, de grootste aandeelhouder van Nyrstar, is gedekt door garanties. Volgens ABN AMRO maakt Nyrstar in de loop van elk kwartaal gretig gebruik van die kredietlijnen. Maar de zinkgroep vermindert de financiering telkens op de laatste dag van het kwartaal om mooiere cijfers te kunnen presenteren aan de beleggers, voegt de bankier eraan toe.

Ook het risico van de factoringschulden is relatief beperkt. Nyrstar laat het innen van facturen van de beste klanten over aan KBC en krijgt in ruil een krediet van de bank. Het doel van deze financiering is het afbouwen van het werkkapitaal.

De obligatiehouders lopen meer risico. Dat blijkt onder meer uit de forse koersdaling van de obligaties van Nyrstar. De koers van de obligatielening van 350 miljoen euro met vervaldag 15 september 2019 zakte dinsdag naar 51,7 procent van de nominale waarde. Een belegger die dinsdag die obligatie kocht, boekt een brutorendement van 105 procent op jaarbasis, tenminste als Nyrstar de obligatie op de vervaldag volledig terugbetaalt. De koers van de obligatie van 500 miljoen euro met vervaldag 15 maart 2024 viel terug naar 44,75 procent.

 

Bezorgde beleggers

‘Die lage prijzen suggereren dat we naar een schuldherschikking gaan’, zegt Alex Goldwasser, de medezaakvoerder van het beurshuis Goldwasser Exchange. Bij een schuldherschikking wordt een deel van de schuld kwijtgescholden. Ook een andere obligatiespecialist zegt dat een schuldherschikking het minimale is om Nyrstar overeind te houden.

©Mediafin

Zowel particuliere als institutionele beleggers hebben de obligaties met vervaldag in 2019 gekocht. ‘Nyrstar kreeg veel vragen van bezorgde Duitse particuliere beleggers’, zegt een insider Hij zegt dat de obligaties met vervaldag in 2024 meer in handen zijn van institutionele beleggers, omdat ze bij de uitgifte al een rommelstatus hadden.

Een schuldherschikking is het minimale om Nyrstar overeind te houden.
Een obligatiespecialist

Goldwasser signaleert dat particuliere beleggers begin oktober meer obligaties verkochten dan de voorbije dagen. ‘Wie toen niet heeft verkocht, wacht af.’ Een eventueel faillissement van Nyrstar wil niet zeggen dat de obligatiehouders alles verliezen. Bij een wanbetaling recupereerden beleggers in 2017 gemiddeld 53,9 procent, blijkt uit een studie van de kredietbeoordelaar Moody’s.

Een opvallende potentiële verliezer is de deelstaat Zuid-Australië. De vorige regering stelde zich garant voor de terugbetaling van een eeuwigdurende lening van 291 miljoen Australische dollar (186 miljoen euro) van Port Pirie, de zinksmelter van Nyrstar. ‘We zullen al het mogelijke doen om het geld van de belastingbetaler te beschermen’, zei minister van Financiën Rob Lucas dinsdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud