Olie stuurt Wall Street in de min

Handelaars op de New York Stock Exchange (foto: AFP)

Wall Street kon de sterke beursdag in Europa geen vervolg geven en sloot de voor de vijfde keer in zes beursdagen op verlies af. In de late handel verzuurde een koersdaling bij olieaandelen de stemming.

Wall Street koos na een aarzelende start in de vroege middaghandel nochtans voor winst. Volgens de zakenzender CNBC kwam de kentering er dankzij een beslissing van het Hooggerechtshof. Die zette met een nipte beslissing de creatie, in 2002, van de Amerikaanse boekhoudwaakhond PCAOB op de helling. Het parlement zou met de oprichting van de PCAOB, de hoeksteen van de Sarbanes-Oxley wetgeving, het Witte Huis te veel buitenspel gezet hebben. Sarbanes-Oxley is met de toename van de administratieve rompslomp voor beursgenoteerde bedrijven al jaren een doorn in het oog van Wall Street.

Het Hooggerechtshof gaf ook de tabaksbranche steun door een beroep van het Witte Huis niet te behandelen. Die maakt het nu zoek als zeker dat een claim van 280 miljard dollar die het ministerie van Justitie al onder president Clinton indiende, uiteindelijk zonder financieel gevolg voor de sector zal blijven. Zowel Reynolds American (+4%) als Altria (+3%) gingen stevig hoger.

Dat woog echter niet op tegen de koersdaling voor olieaandelen in de late handel. Dow-component ExxonMobil verloor in reactie op de terugval van de olieprijs 1,1 procent.

Europa

De Europese beurzen startten maandag behoorlijk sterk, dankzij koopjesjagers na de zwakke vorige week. Toch kalven de winsten in de namiddag even af. Op de obligatiemarkten blijft het immers onverminderd rommelen. Beleggers dumpten opnieuw Grieks staatspapier, waardoor de Griekse tienjaarsrente opnieuw 15 basispunten klimt naar 10,54 procent. Ook in Italië en Spanje stijgt de lange rente fors.

Institutionele beleggers lopen elkaar tegenwoordig voor de voeten om hun Griekse overheidsobligaties te dumpen. Vandaag kondigde de Amerikaanse verzekeraar Aflac aan zijn volledige portefeuille Grieks papier verkocht te hebben, met een minwaarde van 67 miljoen dollar tot gevolg.

Ook de aarzelende start van Wall Street nam tijdelijk een hap uit de eerdere winsten op de Europese beurzen. Uiteindelijk ging de Euro Stoxx50 toch een stevige 1,5 procent hoger en won in Brussel de Bel20 0,8 procent.

Eerder vandaag was de trend in Azië licht negatief. In Tokio zakte de Nikkei 0,45 procent.

Op de G20-top in Toronto werd tijdens het weekend geen akkoord bereikt over een wereldwijde bankentaks. De Amerikaanse president Barack Obama zei achteraf wel dat de inspanningen om het toezicht op de banken te verstrakken meer vaart krijgen.

De G20-top besliste dat alle landen de komende jaren hun overheidsfinanciën in orde zullen brengen. Tegen 2013 moeten ze hun begrotingstekort minstens halveren.

De grootste wereldeconomieën zijn ook overeengekomen dat de Basel-normen voor banken niet worden afgezwakt. Basel III wordt een pak strenger dan Basel II, maar de banken krijgen een behoorlijke overgangsperiode.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud