Oliesector zet Dow op nipt verlies

Wall Street beleefde in tegenstelling tot de Europese beurzen een vrij matte beursdag. Al zorgde het Hooggerechtshof voor wat rimpels in de beurshandel. De Dow Jones sloot uiteindelijk een een fractie lager op 10.138,52 punten, Nasdaq verloor 0,1 procent tot 2.220,65 punten. Vooral het koersverlies voor de olieaandelen, onder druk van de lagere olieprijs, roomden de winst in de late handel af. ExxonMobil leverde 1,1 procent in.

Economisch nieuws kon beleggers niet inspireren. Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte een uur voor opening bekend dat zowel de persoonlijke inkomens als bestedingen in mei conform verwachting zijn toegenomen. De inkomens stegen met 0,4 procent en de uitgaven namen toe met 0,2 procent.

Op bedrijfsvlak was het nieuwsarm, aangezien de kwartaalresultaten pas binnen enkele weken op gang komen. De meeste aandacht ging naar een bedrijf dat pas vanaf vandaag op het koersenbord prijkt: Tesla, de specialist in elektrische sportwagens, verhoogde de omvang van zijn Nasdaq-IPO met een vijfde tot 13,3 miljoen aandelen. Het is van Ford in 1956 geleden een Amerikaanse autoconstructeur naar Wall Street trok.

De beursdag startte negatief, maar het Hooggerechtshof bracht redding. Die zette met een nipte beslissing de creatie, in 2002, van de Amerikaanse boekhoudwaakhond PCAOB op de helling. Sarbanes-Oxley is met de toename van de administratieve rompslomp voor beursgenoteerde bedrijven al jaren een doorn in het oog van Wall Street.

De rechters gaven ook de tabaksbranche steun door een beroep van het Witte Huis niet te behandelen. Die maakt het nu zoek als zeker dat een claim van 280 miljard dollar die het ministerie van Justitie al onder president Clinton indiende, uiteindelijk zonder financieel gevolg voor de sector zal blijven. Altria won 3,3 procent tot 20,34 dollar, Reynolds American schreef 4,1 procent bij tot 53,45 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud