Ontex: 'Rentebesparing twee keer groter dan dividend'

Charles Bouaziz, CEO van Ontex ©Tim Dirven

‘Een scharnierjaar. Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt, maar ik denk dat het bij Ontex toch het geval was’, zei voorzitter Luc Missorten op de algemene vergadering.

Ontex hield dinsdag voor het eerst in 12 jaar weer een 'publieke' aandeelhoudersvergadering, na de re-entry op het Brussels koersenbord midden vorig jaar. Ontex produceert luiers, incontinentieproducten, tampons en maandverbanden.  

Ontex  trok na enkele jaren onder de vleugels van private equity weer naar Euronext Brussel. Het verse kapitaal zette Ontex in een goede positie om de enorme schuldenberg af te bouwen en te herfinancieren. Natuurlijk ook gesteund door het nultrentebeleid van Mario Draghi en co.

Vanaf dit jaar betalen we jaarlijks 29 miljoen euro minder rente op onze schulden.
Luc Missorten
voorzitter Ontex

Resultaat is dat de gemiddelde rente op de schulden van Ontex gedaald is van 8,1 procent naar 3,5 procent. ‘We zullen nu jaarlijks 29 miljoen euro besparen’, klinkt het. Met die besparingen kan het - om u een idee te geven- dit jaar 13 miljoen euro (0,19 euro per aandeel) dividenden betalen en nog 16 miljoen euro overhouden.

De beursgang en de schuldfinanciering drukte de nettowinst vorig jaar evenwel met een kleine 54 miljoen euro. Dergelijke transacties brengen namelijk kosten mee, voor banken, voor advocaten en ‘boetes’ voor de afkoop van de bestaande - dure - schulden. Maar dat zijn allemaal eenmalige kosten waar aandeelhouders zich vanaf dit jaar geen zorgen meer over hoeven te maken.

Of de hoge grondstofprijzen de winstmarge aantasten? Dat is enkel zo voor bedrijven die zich daar niet tegen wapenen.
Charles Bouaziz
CEO Ontex

De grondstoffenprijzen daarentegen zijn wel reden tot bezorgdheid. De prijzen voor pulp, een houtderivaat dat voor het absorptievermogen van luiers zorgt, staan nu al maanden op een enorm hoog peil. En door de dollarsterkte zijn die prijzen in euro uitgedrukt, nog verder opgelopen. Aangezien pulp tekent voor 50 procent van de grondstofkosten van Ontex, dreigt een daling van de winstmarge.

Of niet? ‘Dat is alleen zo voor bedrijven die zich niet aan het wapenen zijn’, aldus CEO Charles Bouaziz. ‘We investeren in onderzoek om onze producten te re-engineeren zodat we met minder grondstoffen dezelfde kwaliteit kunnen bieden. En met efficiëntieverbeteringen kunnen we dat compenseren.’

Ontex heeft de ambitie om de omzet gemiddeld met 4 à 6 procent (exclusief overnames, exclusief wisselkoersverschillen) te laten groeien. En de winstmarge (rebitda) wil het de komende tien jaren met gemiddeld 30 basispunten per jaar op te drijven. ‘Maar dat zal geen rechte lijn zijn’, aldus Bouaziz. Vorig jaar was dat 50 basispunten. ‘Als we dit jaar aan 20 geraken, dan is dat over een periode van twee jaar gemiddeld 35 basispunten, boven ons doel dus.’

Eind maart bedroegen onze schulden 2,7 keer de recurrente ebitda. Hoe meer we dat eerst afbouwen, hoe meer ruimte we creëren voor overnames.
Charles Bouaziz
CEO Ontex

Intusssen schept de schuldafbouw ruimte voor nieuwe intitiatieven. Interne groei en externe groei. ‘In een omgeving waar schulden goedkoop zijn, zijn overnames eenvoudiger dan in de omgekeerde situatie’, zegt Bouaziz. ‘Eind maart bedroegen onze schulden 2,7 keer de recurrente ebitda. Hoe meer we dat eerst afbouwen, hoe meer ruimte we creëren.’ ‘We willen de AB InBev van onze sector worden’, heeft Bouaziz al meermaals gezegd in interviews.

45 miljoen aandelen waren vertegenwoordigd op de vergadering, zowat 69 procent van alle aandelen. Dat is uitzonderlijk veel, wetende dat de free float sinds maart bijna 100 procent bedraagt. Twee maanden geleden verkochten de voormalige grootaandeelhouders Goldman Sachs en Texas Pacific namelijk hun laatste aandelenpakket via een private plaatsing. Intussen is GBL een van de grotere aandeelhouders met een belang van 7,4 procent. 

Alle agendapunten werden goedgekeurd, al was het soms op het nippertje. Een agendapunt behandelde de mogelijkheid om de CEO bij vertrek een vertrekvergoeding van minstens 18 maanden loon uit te keren, in bepaalde gevallen. 42 procent stemde tegen. 

Het aantal vragen van aanwezige aandeelhouders: nul.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud