Onzekerheid over dividend winkelpandeneigenaar Qrf blijft groot

Het pand van Qrf in Ukkel, verhuurd aan H&M. ©QRF

Niemand durft met zekerheid zeggen of Qrf over het boekjaar 2018 een dividend zal uitkeren.

Bij de publicatie van de derdekwartaalresultaten woensdagavond hield de eigenaar van winkelpanden Qrf  zich nog steeds op de vlakte over het dividend over boekjaar 2018.

Enerzijds moet een vastgoedvennootschap minstens 80 procent van de winst uitkeren. Qrf voorziet nog steeds een winst per aandeel tussen 1,45 en 1,55 euro. Anderzijds verwijst Qrf naar artikel 617 van Wetboek van Vennootschappen: dat artikel verbiedt een dividend als het eigen vermogen onder een bepaalde grens zakt.

Psychologisch is een dividend van groot belang.
Herman Van der Loos
Analist Degroof Petercam

‘De grote vraag is of er in het vierde kwartaal een nieuwe waardevermindering volgt op de portefeuille, wat het eigen vermogen rechtstreeks zou raken’, zegt Degroof Petercam-analist Herman Van der Loos. Een onafhankelijke vastgoedschatter moet daarover beslissen. De huurprijs in de winkelstraten staat onder druk door de opmars van e-commerce. Daarenboven is Qrf in conflict met zijn belangrijkste huurder H&M. H&M verliet het pand in Sint-Niklaas en wil in andere panden een huur op basis van de omzet voor de rechter bedingen.

De schrik zit er dik in dat bij het overslaan van het dividend het aandeel opnieuw zal crashen. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel al 37 procent, vrij ongezien in de sector. ‘Het overslaan van een dividend maakt een aandeeelhouder in theorie niet armer. Integendeel, je ziet geen geld naar de fiscus vloeien. Maar psychologisch is het wel van groot belang. We zagen in het verleden in Nederland Wereldhave kelderen toen de groep het dividend schrapte. Qrf heeft wel het voordeel dat ze zich kan verschuilen achter de wet', besluit Van der Loos. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect