Opluchtingsrally in New York

Een Boeing 777-300ER van Air China ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen gingen op Pinkstermaandag gezwind hoger nadat de VS en China voor hun handelsdispuut op de pauzeknop drukten. Fusie- en overnamenieuws zorgde voor extra schwung.

De VS en China bereikten in het weekend een akkoord dat een basis vormt om handelsonevenwichten in de toekomst te verkleinen. China belooft in de toekomst ‘significant meer‘ goederen te kopen van de VS. Dankzij die vooruitgang komen er voorlopig geen importtarieven op Chinese goederen en verklaarde minister van Financiën Steven Mnuchin op de pauzeknop te drukken in de dreigende handelsoorlog.

Het lijkt dus de goede kant op te gaan met de Amerikaans-Chinese handelsbetrekkingen en beleggers waren duidelijk opgelucht. De Dow Jones won 1,2 procent tot 25.013,29 punten. Voor het eerst in twee maanden rondt de index weer de kaap van 25.000 punten. De S&P500-index steeg 0,7 procent en de Nasdaq Composite 0,5 procent.

De winsten bestreken een breed veld. In de industriële sector schoot Boeing 3,6 procent hoger. De Amerikaanse vliegtuigbouwer verkoopt ongeveer een kwart van zijn burgertoestellen aan Chinese klanten.

In de Dow Jones was General Electric de op drie na sterkste stijger met een winst van 1,9 procent. Het industriële concern gaat de divisie die treinlocomotieven en signalisatie maakt, overhevelen naar de Amerikaanse fabrikant van spoorwegmaterieel Wabtec. De aandeelhouders van GE zullen 50,1 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen en GE ontvangt daarnaast een cashbetaling van 2,9 miljard dollar. De deal waardeert GE’s transportactiviteiten op 11,1 miljard dollar. Het is de bedoeling de transactie, een onderdeel van GE’s voornemen om tegen 2020 voor ruim 20 miljard dollar aan activa van de hand te doen, begin volgend jaar af te ronden. Ook aan de kant van Wabtec was de beursreactie positief: een winst van 3,6 procent.

Verlies was er voor Amerikaanse staalbedrijven. Nu de importheffingen op Chinees staal zijn uitgesteld, ziet hun marktsituatie er weer slechter uit. U.S. Steel donderde 3,8 procent lager en AK Steel 5,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect