Optimisme over begrotingsafgrond

De Dow Jones sloot 0,8 procent hoger. Apple flirtte even met de drempel van 500 dollar na een adviesverlaging van Citigroup.

Wall Street startte de week met winst. Er heerst optimisme dat Republikeinen en Democraten toch nog voor het jaareinde tot een akkoord zouden komen om de begrotingsafgrond te vermijden. De gesprekken gingen het voorbije weekend de goede richting uit. De republikein John Boehner is bereid akkoord te gaan met hogere belastingen voor miljonairs in ruil voor lagere uitgaven voor gezondheidzorg en sociale zekerheid.Ook Barack Obama zou water bij de wijn willen doen. 'Obama is bereid moeilijke keuzes te maken', zei de woordvoerder van het Witte Huis maandag na een gesprek van 45 minuten tussen de twee protagonisten.

Apple gleed bij opening weg richting 500 dollar maar herstelde en sloot met 1,8 procent winst. Sinds de piek van 702,10 dollar op 19 september verloor Apple al een kwart van zijn waarde. Het succes van de i-producten begint stilaan scheurtjes te vertonen. Citigroup heeft het technologieaandeel van zijn kooplijst gehaald en het koersdoel met 100 dollar verlaagd tot 575 dollar.

De analisten van Citigroup merken op dat de Aziatische toeleveranciers van Apple de laatste tijd over dalende orders spreken wat doet vermoeden dat de iPhone 5 misschien niet het overdonderende succes is waar investeerders hadden op gehoopt. 'De sterkte van de iPhone 5 wordt in vraag gesteld en beleggers leggen de focus op de risico's van het hele Apple-verhaal.'

Apple liet meteen van zich horen met de mededeling dat het bedrijf tijdens het lanceringsweekend in China 2 miljoen stuks van de iPhone 5 had verkocht.

Het overgrote deel van de analisten raadt nog steeds aan het aandeel Apple te kopen. Bij Morgan Stanley staat Apple nog steeds gecatalogeerd als 'best idea' met een koersdoel van 714 dollar. Volgens het beurshuis liet een enquête uitschijnen dat Apple goed stand houdt tegenover de concurrentie van Samsung en dat de opmars van de Zuid-Koreaanse reus vooral ten koste gaat van andere producenten van Android-telefoons zoals HTC.

AIG won 3 procent. De Amerikaanse verzekeraar verkoopt nu ook zijn resterende belang van 14 procent in het Aziatische AIA, een dochter die lange tijd beschouwd werd als het kroonjuweel van het bedrijf.

AIG geraakte tijdens de kredietcrisis van 2008 in grote problemen en moest gered worden door de Amerikaanse staat. Sinds vorige week is de overheid evenwel niet langer aandeelhouder. ‘Een teken dat AIG gerecupereerd is van de crisis’, klinkt het in de markt.

En dat AIG werkt maakt van de vereenvoudiging van zijn structuur, wordt ook gesmaakt. ‘Investeerders zijn bereid een hogere waardering te bepalen voor een bedrijf met minder bewegende onderdelen dat eenvoudiger te begrijpen is’, aldus een analist. De voorbije jaren heeft AIG al voor 65 miljard dollar activa verkocht. Dat diende deels om de Amerikaanse staat terug te betalen. Maar op termijn kan het overtollige kapitaal naar de aandeelhouders vloeien in de vorm van een dividend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud