Optimisme van techneuten overstemt macro-economisch pessimisme

Nadat de handel op Wall Street in de vroege handel last had van enkele tegenvallende macro-economische indicatoren, trekt die zich verder op de dag veeleer op aan de beter dan verwachte cijfers waarmee enkele bedrijven al kwamen. De Dow Jones en S&P500 zitten in de namiddaghandel (lokale tijd) licht in de plus. De Nasdaq verstevigt de winst naar stilaan een klein procent.

De macrocijfers die vandaag in de Verenigde Staten werden bekendgemaakt, vallen tegen: meer werkloosheidsaanvragen dan verwacht op weekbasis, de verkoop van bestaande woningen valt tegen en ook de Philly Fed, een belangrijke indicator van de gezondheidstoestand van de nijverheid, stelt teleur. Toch bepalen deze cijfers niet de hele dag de handel, na een initiële neerwaartse impact.

Een uitschieter naar beneden is de warenhuisketen Safeway, die bijna 9 procent naar beneden dook en inmiddels nog ruim 6 procent in de min staat. Safeway kwam met tweedekwartaalresultaten die niet fraai ogen op nettoniveau, ook al ging de omzet op vergelijkbare basis (zonder nieuwe winkels) licht hoger: de nettowinst ging 16 procent lager. De warenhuisgroep vecht om haar klanten te behouden, tegen de lokroep van Wal-Mart en Target in, en moet daarvoor de publiciteitsinspanningen verhogen. Tegelijk nemen de kosten van enkele grondstoffen, waaronder mais en olie, toe. Die prijsstijgingen doorrekenen aan de klant is echter in de concurrentiestrijd zeer moeilijk.

De aandeelhouders van US Airways zijn blijkbaar plots ongerust over de gesprekken die de luchtvaartmaatschappij voert met AMR, de holding boven American Airlines, over een mogelijke fusie. Hoewel dit niet gloednieuw is, verloor het aandeel tegen de late namiddag al 7 procent.

Ook Morgan Stanley kwam met resultaten, en die waren slechter dan verwacht, met een koersdaling van ondertussen al ruim 6 procent tot gevolg. Het beurshuis kreeg klappen te verwerken in zijn obligatiehandel. Het lijkt er sterk op dat grote klanten hun vertrouwen wat verloren in de kwaliteit van het beurshuis, dat een ratingverlaging van Moody's te slikken kreeg. Bij concurrent Goldman Sachs was de obligatiehandel net de sterkhouder van de kwartaalresultaten. Morgan Stanley verzekert dat tegen eind juni het effect van de ratingverlaging aan het wegebben was. Maar het had dus wel impact in het tweede kwartaal.

De investeringsmaatschappij Blackstone stijgt zowat 2,7 procent omdat ze met haar cijfers de marktverwachtingen overtrof, ook al erodeerde de waarde van nogal wat participaties en namen de fees voor de beheerders flink af in het tweede kwartaal. Blackstone toonde zich beter bestand tegen de crisis in de eurozone dan verwacht.  

Techno 

Veel technologie-aandelen koersen hoger op basis van hun eigen resultaten. Zo schiet Ebay, dat sterke inkomsten rapporteerde, 9 procent hoger. Iets minder koerswinst, maar ook nog een mooie klim van meer dan 4 procent initieel waar later iets vanaf ging, boekte IBM dat gisteren nabeurs zijn winstverwachting naar boven bijstelde.

Opvallend is het verschil tussen de twee chipmakers Intel en Qualcomm, die zich beide voorzichtig uitspraken voor de nabije toekomst. Qualcomm surft fors hoger, met ruim 4 procent, omdat het de grootste verkoper is van chips voor mobiele telefoons, en merkt dat consumenten buiten Europa en Noord-Amerika aan het overstappen zijn naar betere telefoons. Intel daarentegen, maker van chips voor pc's, daalt omwille van de afremmende groei in China.

Van dat laatste kan ook Microsoft wel eens last hebben. Het aandeel koerst in afwachting van de resultaten die nabeurs worden bekendgemaakt, echter licht hoger.

Ook Google komt later op de avond nog met omzetcijfers. Daar wordt duidelijk  meer verwacht: het aandeel gaat een kleine 2,5 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud