Option en Brederode schieten omhoog

KBC Securities zet Brederode op de kooplijst. Het aandeel schiet omhoog. Option gaat tot 20 procent omhoog. De herontdekking van de centjesaandelen, na de 50 procent koerswinst voor SmartPhoto gisteren.

Option  schiet omhoog. Na de koersopstoot van 50 procent bij SmartPhoto - dankzij de eerste bewijzen dat de ommekeer bij het bedrijf is ingezet - lijken beleggers al te speculeren op een ander turnaroundverhaal op Euronext Brussel: Option. Ook al jaren een centjesaandeel trouwens.

Maar beleggers zijn zich er best van bewust dat het Option-aandeel de voorbije jaren al gekke capriolen heeft gemaakt. Koersstijgingen van 100 procent in een paar dagen tijd zijn geen uitzondering, maar telkens was het snel weer terug naar af. De laatste piek dateert van vorig jaar toen bekend raakte dat Marc Coucke enkele miljoenen in het technologiebedrijf investeerde.

Maar momenteel hebben beleggers weinig om zich aan vast te houden. In het halfjaarrapport van augustus meldde het bedrijf nog dat de resultaten 'onder de interne prognoses' uitkwamen en dat het een nettoverlies van meer dan 6 miljoen euro slikte. 'Maar het bedrijf pakt de problemen aan en is ervan overtuigd dat de verkoop van zijn Cloudgate zal stijgen en dat het bedrijf tegen eind 2014 cash neutraal zal zijn.' Of het bedrijf die beloftes heeft ingelost, zullen we pas weten op 12 maart.

De handel in Option is enorm druk, met volumes die 40 keer hoger liggen dan op een normale dag. Ook Ontex-aandelen gaan vandaag vlot van hand tot hand. Goldman Sachs en TPG stappen uit Ontex. Ze verkochten gisteravond een immens pakket aandelen voor 25,50 euro per stuk. Opmerkelijk is dat het aandeel vandaag toch stijgt. 

Goldman Sachs en TPG stappen uit Ontex  . Ze vangen 25,50 euro per aandeel. Een kleine korting tegenover de slotkoers van 26,10 donderdagavond. De 15,6 miljoen geplaatste aandelen komt neer op ongeveer het handelsvolume van 8 maanden. Je zou verwachten dat daarmee de kopers wel verzadigd zijn en dat het aandeel na de opmerkelijke klim sinds de beursintroductie een pauze zou inlassen. Maar dat blijkt dus niet het geval. Ontex stapt binnen in de 100%-club, de club van bedrijven wiens aandelen voor zowat 100 procent verspreid zitten bij het brede publiek en dus geen dominante aandeelhouders hebben.

Het beurshuis Liberum trekt het koersdoel voor Ontex op tot 30 euro. Liberum verwacht dat de nettowinst de komende vijf jaren met gemiddeld 24 procent zal stijgen, dankzij omzetgroei, een stijgende winstmarge en lagere rentelasten. 'En intussen  bouwt Ontex een oorlogskas op om overnames te doen', klinkt het. 'De beursgang en de hoge vrije kasstroom heeft een turbo gezet op de schuldafbouw. We voorspellen dat de verhouding tussen nettoschulden en ebitda in 2015 verder zal zakken naar 2,3. Dat verhoogt de kans dat Ontex in de komende 18 maanden nieuwe deals zal aankondigen.'

Beleggers reageren enthousiast op de jaarcijfers van Brederode  . KBC Securities zet het aandeel op de kooplijst en trekt het koersdoel op tot 40 euro. 2014 was een 'grand cru' jaar voor de investeringsmaatschappij. De nettowinst verdubbelde tot 226 miljoen euro, gedreven door de waardestijging van de investeringsportefeuille. Brederode heeft onder andere belangen in Shell, total, Novartis, Samsung en Unilever. Sofina en Ageas zijn de enige twee Belgische aandelen in portefeuille. Daarnaast investeert Brederode in tal van private-equityfondsen en die portefeuille deed het bijzonder goed vorig jaar. De winst ervan steeg met 156 procent.

Yves Franco van KBC Securities merkt op dat Brederode met zijn durfkapitaalportefeuille een grote blootstelling heeft aan de dollar. Dat, in combinatie met hogere waarderingsmultiples op de beurs, zet hem ertoe aan het aandeel op de kooplijst te zetten. Hij berekent de intrinsieke waarde van Brederode op 48 euro per aandeel en plakt daar een discount op van 25 procent. Resultaat: 40 euro koersdoel.

Argen-X  won nog eens. Het aandeel maakte in amper drie dagen een sprong van bijna 20 procent. 'Het aandeel heeft de bonanza in de biotechsector van de voorbije maanden gemist', schreef Petercam enkele dagen geleden. Het beurshuis omschreef Argen-X als een 'interessant aandeel'.

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud