Orderboek DEME bekoort CFE-analisten

Een schip van DEME aan de slag in Abu Dhabi. ©deme

Baggergroep DEME liet vrijdag nabeurs weten dat het 660 miljoen euro nieuwe opdrachten binnenhaalde. ‘Daarmee is de ongerustheid over het orderboek van moederbedrijf CFE verdwenen’, reageert analist Hans D’Haese.

Bij de publicatie van de resultaten van zijn eerste kwartaal maakte de bouw- en baggergroep CFE twee weken terug bekend dat het orderboek ruim 8 procent lager lag dan een jaar eerder. Het bedrijf schreef de terugval vooral toe aan de snelle vordering van grote projecten in Qatar en Australië, maar maakte zich ook sterk dat het snel nieuwe opdrachten zou binnenhalen.

Vrijdag nabeurs kwam het bericht dat Baggerdochter DEME sinds beging dit jaar al voor 660 miljoen euro orders in de wacht sleepte. Sinds de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) zijn belang in DEME onderbracht in CFE en in ruil hoofdaandeelhouder werd van de bouwgroep, is de baggerpoot het belangrijkste onderdeel van CFE, goed voor 67 procent van de groepsomzet in het eerste kwartaal.

Ongerustheid

‘Er was wat ongerustheid over het orderboek van CFE, maar die is nu grotendeels verdwenen’, stelt Hans D’Haese. De analist van Bank Degroof houdt zijn advies op ‘bijkopen’ en koersdoel op 86 euro. Beurshuis Petercam hanteert een koopadvies en een richtprijs van 94 euro.

Ook KBC Securities adviseert te kopen en verhoogt zijn koersdoel van 85 naar 90 euro. Het advies voor hoofdaandeelhouder AvH gaat van 'houden' naar 'bijkopen' en de richtprijs van 92 naar 100 euro.

Veel financiële details over de orders maakte DEME niet bekend, maar de analisten stippen toch een aantal positieve punten aan. ‘Het orderboek is met 3 miljard euro opnieuw even goed gevuld als bij het begin van het jaar. Bovendien zijn de opdrachten geografisch gespreid en netjes verdeeld over de verschillende divisies: Dredging, Energy en Environmental’, merkt KBCS-analist Wouter Vanderhaeghen op. ‘In vergelijking met voorgaande jaren lijkt het orderboek minder afhankelijk van grote contracten’, voegt D’Haese toe.

Petercam lijst nog een aantal argumenten op voor zijn koopadvies voor CFE: ‘Door de uitbreiding van de baggercapaciteit bij DEME sinds 2007 in combinatie met het stevig aangedikte orderboek zal het bedrijf de komende jaren kunnen profiteren van zijn jongere en grotere vloot.’ Maar ook voor de bouwpoot is analist Luuk Van Beek optimistisch: ‘de niet-bagger activiteiten kunnen dit jaar sterk herstellen na een zeer zwak 2013’.

Het beurshuis wijst er voorts nog op dat de nieuwe eigendomsstructuur met AvH als meerderheidsaandeelhouder het veel eenvoudiger maakt om strategische plannen door te drukken.

Korting

Tot slot merkt Petercam nog op dat CFE met een korting van 5 tot 10 procent noteert ten opzichte van zijn beursgenoteerde sectorgenoot, de Nederlandse baggeraar Boskalis. ‘We vinden die korting niet gerechtvaardigd en verwachten een verdere herwaardering.’

‘Er zit nog wel een korting op, maar niet zoveel meer’, meent D’Haese. ‘En een premie zou zeker niet te rechtvaardigen zijn, aangezien Boskalis nog altijd groter is.’ De analist meent trouwens dat de twee steeds moeilijker te vergelijken zijn. ‘Terwijl CFE door de deal met AvH meer baggeraar geworden is, werkt Boskalis zoals de meeste sectorgenoten volop aan zijn diversificatie. Ook Boskalis is door zijn andere activiteiten geen zuivere baggeraar meer.’    

D’Haese maakt trouwens enig voorbehoud bij orderboek van DEME. ‘Vorige week waarschuwde de topman van concurrent Jan De Nul in een interview met het weekblad Trends nog voor de dalende trend in de internationale baggermarkt. Dirk De Nul sprak van vertragingen bij de toekenning van grote projecten en toegenomen concurrentie voor kleine projecten. DEME mag met zijn vloot dan al beter geplaatst zijn om kleine projecten in de wacht te slepen, het is niet duidelijk hoeveel die toenemende concurrentie aan de marges vreet.’

AvH is maandag de sterkste stijger binnen de Bel20 met een winst 2,2 procent naar 92,95 euro. Op de brede markt winst CFE 5,6 procent tot 79,25 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud