Advertentie

Overgangsjaar halveert winst Binck

De stand van BinckBank op Finance Avenue 2015. ©Lieven Van Assche

De beleggersbank heeft een moeilijk 2016 afgesloten met een stevig laatste kwartaal. De zoektocht naar stabielere inkomsten is nog niet achter de rug.

Stijgende aandelenmarkten in de laatste weken van vorig jaar bezorgden Binck gevoelig meer commissie-inkomsten. Een positief marktsentiment genereert traditiegetrouw meer trades en hogere inkomsten per trade. Volgens de bank werden ook een pak meer aandelentransacties uitgevoerd dan vroeger vergeleken met transacties van andere financiële producten.

In België steeg het aantal transacties per kwartaal voor het eerst in anderhalf jaar. Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) drukte kleine beleggers in november op het hart dat de speculatietaks per 1 januari verdween. Dat deed hij voor een publiek van doe-het-zelfbeleggers op Finance Avenue, het doelpubliek bij uitstek voor BinckBank.

‘Onze klanten die door die belastingen de markt tijdelijk de rug toekeerden, zien we nu terugkomen’, weet CEO Vincent Germyns. ‘Sinds Nieuwjaar bleef de handel in Belgische aandelen stijgen.’ De gemiddelde inkomsten per transactie stegen in ons land boven 12 euro, meer dan in thuismarkt Nederland, terwijl dat vroeger omgekeerd was.

Door het zonnige beursklimaat kwam de winst voor het laatste kwartaal (7,5 miljoen euro) boven de verwachtingen uit, ook al slikte het bedrijf voor 4,5 miljoen euro uitzonderlijke verliezen. Binck moest 1,7 miljoen euro betalen aan de beursuitbater Euronext na een verloren rechtszaak in Nederland. Ook zette het 2,75 miljoen euro opzij voor schadeclaims van misnoegde Nederlandse klanten van Alex Vermogensbeheer.

Over het hele boekjaar daalde de winst met 45 procent naar 30,5 miljoen euro. ‘Dat is toe te schrijven aan de grote investeringen die we doen om ons productaanbod te verbreden’, duidt Germyns. Het is nog wachten tot al die producten beginnen te renderen.

Binck maakt ook dit jaar nog werk van de omwenteling naar voorspelbaardere inkomstenbronnen. In België is na zo’n twee jaar denkwerk ‘Laten Beleggen’ gelanceerd, waarop Binck 0,6 procent beheerskosten per jaar aanrekent. ‘Vandaag hebben we ruim 5 miljoen euro aan activa onder beheer’, zegt Germyns.

Later dit jaar wordt de spaarformule 'Binck Sparen' gelanceerd in Nederland. Daarmee kunnen klanten hun spaargeld spreiden over rekeningen bij verschillende banken in de eurozone, om iets hogere intresten te verkrijgen. De bedoeling is dat die dienst niet veel later ook naar België komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud