Advertentie
Advertentie

Overname kaarsenboetiek krijgt applaus op Wall Street

Overnamedag op Wall Street. De deals bij Verizon en Microsoft werden niet op applaus onthaald. De overname van een kaarsenboetiek viel dan wel weer in de gunst.

De Dow Jones won 0,2 procent. Erg sterke economische data kunnen de winst niet extra doen aandikken. De ISM-conjunctuurbarometer steeg in augustus onverwacht voort, van 55,4 naar 55,7 punten. Dat geeft aan dat de Amerikaanse deze zomer behoorlijk blijft groeien.

Maar meteen heeft dat gunstige nieuws een schaduwzijde: de kans stijgt immers dat de centraal bankiers snel beginnen hun stimulus - nu nog een stevige 85 miljard dollar per maand - wat terug te draaien. En die 'temperangst' vormt tegengewicht voor de stevige economie.

Wall Street bleef maandag dicht wegens Labor Day. Beleggers kunnen dus pas vandaag reageren op het bericht dat Verizon zijn Britse partner Vodafone uitkoopt in Verizon Wireless. Het legt daarvoor 130 miljard dollar op tafel. Het aandeel Verizon ging 2,9 procent lager naar 46,01 dollar.

Microsoft zakte 4,6 procent tot 31,88 dollar na de aankondiging dat het de mobieltjesactiviteiten van het Finse Nokia overneemt.

Het consumentenbedrijf Jarden betaalt 1,75 miljard dollar cash voor Yankee Candle, een kaarsenproducent zoals de naam al deed vermoeden.

Jarden doet bij de gemiddelde Belg niet meteen een belletje rinkelen, maar het heeft een brede portefeuille aan consumentenmerken zoals Völkl (ski's), Rawlings (baseballuitrusting), Campingaz (campeeruitrusting), NUK (baby-artikelen) en Quickie (poetsgerei met de prachtige slogan 'Let Quickie do your work').

Het lijkt een wirwar van activiteiten maar er zit wel degelijk een uitgekiende strategie achter. De merken zijn stuk voor stuk leiders in hun marktniche. Zo ook Yankee Candle, dat zijn geurkaarsen met onder andere vanille- en spek(!)geur, verkoopt via zijn netwerk van 560 winkels verspreid over de VS. Jarden neemt de aandelen van een private-equityspeler over. Die zette het bedrijf eerder dit jaar al eens te koop maar niemand was bereid de richtprijs van 2 miljard dollar te betalen.

Jarden, opgericht als producent van blikken voor voedsel en drank, is de voorbije tien jaren gegroeid via een lange reeks overnames. De laatste grote deal dateerde van april 2010 toen het Mapa Spontex, een afdeling van het Franse Total, overnam. Via die overname nam het onder andere de merken NUK (baby-artikelen) en Spontex (sponsen en rubber handschoenen) over.

Jarden steeg op Wall Street met 10,5 procent tot 47,45 dollar. Het bedrijf heeft nu een beurswaarde van 5 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud