Overnamedeals kleuren Wall Street

De Dow Jones verloor 0,3 procent. Campbell Soup stond in de kijker na een miljardenovername. Mastercard en Visa zakten door een negatief analistenrapport van UBS.

Het beurshuis UBS zette Visa (-1,3%) en Mastercard (-2,3%) op de verkooplijst. 'De aandelen staan bijna op een recordhoogte, terwijl de marktomstandigheden - vertragende consumentenuitgaven - niet meteen gunstig zijn. Dat zal zich de komende drie tot zes maanden vertalen in de resultaten van de twee bedrijven. Dat is een onvermijdbaar', aldus de analisten.

Campbell Soup (-0,9%) nam Bolthouse Farms over voor 1,55 miljard dollar. De productenportfolio (soepen, sappen, koekjes) wordt hierdoor uitgebreid met  smoothies, saladedressings en verse wortelen. Voor Campbell, onder meer het moederbedrijf van Devos-Lemmens, is het de grootste overname in zijn geschiedenis.

De twee bedrijven kenden elkaar al langer. Campbell koopt al jaren wortelen bij Bolthouse Farms en gebruikt die in zijn soepen en V8-groentedrankjes. Campbell Soup probeert met de overname het geweer van schouder te veranderen aangezien de soepverkopen slabakken door veranderende consumentengewoontes en stijgende grondstofkosten.

Een van de uitschieters op Wall Street was Amerigroup (+38%). De Amerikaanse ziekteverzekeraar Wellpoint (+3,4%) neemt zijn sectorgenoot Amerigroup over voor 4,9 miljard dollar. De deal komt er in een periode van onzekerheid over de precieze toekomst van de Amerikaanse gezondheidszorg. Obamacare werd weliswaar in stand gehouden door het Hooggerechtshof, maar president Barack Obama heeft moeite om de deelstaten in de pas te doen lopen.

Door de overname ontstaat de grootste private beheerder van patiƫnten in de overheidsprogramma's Medicare en Medicaid. Wellpoint zal zo'n 4,5 miljoen klanten in beheer hebben.

Gisteravond begon het resultatenseizoen in de VS opnieuw. Alcoa (+0,4%) gaf traditiegetrouw de aftrap. Analisten verwachten dat de gezamenlijke winst van de S&P500-bedrijven in het tweede kwartaal met 1,8 procent daalde. In april mikten ze nog nog op 2 procent groei maar sindsdien zijn de economische cijfers in de VS en in Europa niet echt bemoedigend geweest.

Toch blijven analisten optimistisch en hebben ze zelfs het meeste aantal koopadviezen sinds 2000. De optimisten argumenteren dat de S&P500 16 procent onder zijn historisch gemiddelde waardering noteert en dat terwijl recordwinsten dit jaar nog steeds mogelijk is. In de kwartaalrapporten zullen beleggers vooral uitkijken naar hoe de bedrijfstop de komende maanden inschatten. 'We weten dat het tweede kwartaal zwak was. Maar wat brengt de rest van 2012?', vraagt een investeerder zich af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud