Overnamekandidaten scoren in Brussel

Jensen-Group, producent van industriële wassystemen, is volgens De Tijd de volgende overnameprooi op de beurs

De Brusselse beurs houdt maandag gelijke tred met de andere Europese beurzen. De Bel20 tekent zowat een half procent verlies op. Na een dolle exitweek ligt de focus duidelijk op de andere ‘overnamekandidaten’.

Rond 11.30 uur zakt de Bel20 0,6 procent tot 2.459 punten. De zorgen over Griekenland laaien weer op en de onenigheid over de bankencontrole is ook niet geruststellend. In Duitsland zijn de ondernemers nog somberder geworden, blijkt uit de Ifo-index.

In de Belgische sterindex zijn er slechts vijf stijgers. Ageas presteert het best. De verzekeringsholding stijgt 1,35 procent. Ageas geniet nog na van de eind vorige week aangekondigde overname van de Britse divisie van Groupama. Het Belgische bedrijf wordt zo de vijfde grootste schadeverzekeraar in het VK. Ageas houdt bovendien maandag en dinsdag een ‘investor day’, die via de website te volgen is.

De grootste verliezen zijn voor conjunctuurgevoelige aandelen. De zinkgroep Nyrstar moet 2,5 procent achteruit, Umicore zakt 2,3 procent en Bekaert 3,1 procent. Deze laatste is sterk aanwezig in China en daar is de groei merkelijk aan het vertragen. Na heel wat banken verlaagde nu ook kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zijn groeiraming voor China voor dit jaar tot 7,5 procent.

D’Ieteren reageert voorlopig nauwelijks op een positief rapport van Bank Degroof: het aandeel gaat 0,1 procent achteruit. Analist Marc Leemans denkt dat de autodienstengroep mogelijk het omslagpunt heeft bereikt. Ondanks de tegenzittende economie draaien de twee cilinders van D’Ieteren op volle toeren, getuige de beter dan verwachte halfjaarcijfers, merkt hij op. Het businessmodel van Belron is nog altijd even sterk en het voertuigbeglazingsbedrijf zal de komende kwartalen profiteren van een makkelijkere vergelijkingsbasis. ‘De business is misschien iets meer blootgesteld aan de economische omstandigheden dan enkele jaren geleden werd verwacht’, geeft de analist toe. Anderzijds bieden de positie als tweede of derde grootste aankoper van autoruiten wereldwijd en de connecties met verzekeringsmaatschappijen ‘voordelen die ons inziens moeilijk te repliceren zijn’. Ook de autodistributietak presteerde in de eerste zes maanden vrij goed dankzij een betere productmix - er werden meer Audi’s en Porsches aan de man gebracht – en een aanhoudend hoog marktaandeel. Leemans handhaaft zijn koopadvies op basis van de nog altijd vrij lage waardering en trekt zijn koersdoel op van 40 tot 50 euro.

Op de brede markt staan aandelen bovenaan die met biotechnologie te maken hebben of die volgens specialisten in aanmerking komen voor een overname. Vorige week werd het lot bezegeld van liefst drie bedrijven die op Euronext Brussel noteren: I.R.I.S. (door een bod van aandeelhouder Canon), Telenet (bod van referentie-aandeelhouder Liberty Global) en DevGen (bod van Syngenta). De biotechbedrijven TiGenix en Ablynx stijgen respectievelijk 7,5 en 6,9 procent.

Voorts worden ook de aandelen van de Waalse bestralingsbedrijven gretig gekocht. Eckert & Ziegler Bebig, dat voor bijna 72 procent in handen is van het Duitse Eckert & Ziegler AG, schiet 9,6 procent hoger. IBA, dat in de toptienlijst van overnamekandidaten die De Tijd zaterdag publiceerde op positie 6 staat, veert 4,4 procent op.

De Tijd concludeerde dat Jensen-Group, Recticel en Arseus de volgende bedrijven zijn die van de beurs worden gehaald. ‘De kans op een bod is het grootst wanneer een prooi de volgende kenmerken heeft: de waardering is laag, de grootaandeelhouder ergert zich blauw aan de lage beurskoers, en de cashflows zijn voldoende hoog opdat een bod met de nodige schulden gefinancierd kan worden’, concludeerde collega Christophe De Rijcke. Jensen-Group, dat voor iets meer dan helft door de Deense familie Jensen wordt gecontroleerd, wint 7,85 procent, Recticel gaat 6,2 procent hoger en Arseus 1,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud