Overnames animeren Wall Street

De Dow Jones wist opnieuw een kleine winst op de tabellen te zetten. De beursdag werd vooral gekleurd door allerhande overnamenieuws. De saga rond de aanbieder van draadloos internet Clearwire kreeg zijn zoveelste plotwending.

Een zwakke tweede raming van het bbp in het eerste kwartaal, en tegenvallende cijfers over de werkloosheidsaanvragen in de afgelopen week. Het zou weer aanleiding kunnen zijn voor beleggers om erop te speculeren dat de stimuli van de Fed nog even zullen aanhouden. De openingswinsten van de Dow Jones leken die redenering te ondersteunen, maar dat vaatje is stilaan leeggetapt.

Zelfs als die stimulus - voor wie het nog niet wist: 85 miljard dollar per maand - op de middellange termijn aangehouden wordt, zit dat intussen al lang in de koersen verrekend. En dus nemen beleggers een afwachtende houding aan. 

De Dow Jones ging niettemin 0,1 procent hoger tot 15.324,53 punten. De S&P500 verloor 0,3 procent tot 1.654,41 punten. De Nasdaq presteerde het sterkst met een winst van 0,7 procent tot 3.491,30 punten.

De overnamesaga in de Amerikaanse telecomsector blijft maar nieuwe plotwendingen kennen. Het ziet ernaar uit dat operator Sprint Nextel (+1%, 7,34 dollar) in handen van het Japanse Softbank zal vallen. De Japanners steken daarmee het Amerikaanse Dish Networks de loef af. Bovendien dreigt Dish ook naast Clearwire, een specialist in draadloos internet, te grijpen. De raad van bestuur van Clearwire heeft zijn steun uitgesproken voor een bod van 3,40 dollar per aandeel vanwege... Sprint Nextel.

Dish dreigt dus tweemaal achter het net te vissen, en weert zich als een duivel in een wijwatervat. Nu Sprint buiten bereik is, trekt het bedrijf alle registers open voor een overname van Clearwire. Het komt nu met een bod van 4,40 dollar per aandeel op de proppen, waarmee Dish zijn rivaal Sprint ruim overtroeft. De markt reageerde uitgelaten op de oplopende biedstrijd. Het aandeel Clearwire won 30,5 procent tot 4,47 dollar.

Een andere forse koersbeweging kwam van energiebedrijf NV Energy. Dat nutsbedrijf uit Nevada wordt overgenomen door Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van beleggersgoeroe Warren Buffett. De overname gebeurt via de energiedochter van Berkshire, MidAmerican Energy. Die wordt met de overname, goed voor 5,6 miljard dollar, meteen het grootste nutsbedrijf van de VS gemeten naar klanten. NV Energy sprintte 19,6 procent hoger tot 23,62 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud