Panda's komen, Waals gewest gaat

De Bel20 is na een stevige eindsprint net niet uit de rode cijfers geraakt, maar kon het verlies wel beperken tot 0,1 procent tot 2.941 punten. Ook Lissabon, Stockholm en Zurich verloren terrein, de andere Europese beurzen sloten met winst.

Het nieuws van de dag was dat hoofdaandeelhouder Eric Domb zijn positie in het dierenpark Pairi Daiza vorige week nog verstevigd heeft. Via zijn holding SA Wildo Properties nam hij het belang van de Waalse investeringsmaatschappij SRIW over. Wildo kocht de participatie van 15,30 procent of 170.853 aandelen vorige week donderdag 9 januari voor 40 euro per aandeel. Dat is een investering van liefst 6,83 miljoen euro. Intussen is het aandeel al 46,70 euro waard, een koers die het maandag bereikte, vandaag bleef het onveranderd, de melding kwam na de laatste fixing.

Eén van de zes Bel20-er's die het hoofd boven water hielden, was Telenet (43,63 euro, +0,8%). Telenet profiteerde van de consolidatiemood van zijn eigenaar John Malone. 'Malone is vastberaden de handschoen als consolidator op te nemen, niet alleen in de VS maar ook in Europa', stelt KBC Securities-analist Thomas Deschepper. Hij herhaalt zijn koopadvies voor Telenet, het koersdoel blijft op 45 euro. 

Liberty Global kan na 18 januari een hoger bod op Telenet lanceren zonder dat het de meerprijs moet storten aan de aandeelhouders die bij het eerste bod begin 2013 (35 euro per aandeel) uitstapten. De vraag is of de Amerikanen hun belang van zowat 58 procent willen opkrikken of liever centen steken in een grotere participatie in het Nederlandse Ziggo, waarvan ze nu 30 procent bezitten. Volgens Bloomberg zou Liberty Ziggo nog deze maand volledig opslorpen.

Euronav (9,51 euro, +3,0%) deed er maandag al 5,6 procent bij en na een aarzelende voormiddag liepen de beleggers opnieuw storm voor het aandeel. De uitspraak van Marc Saverys, voorzitter van de tankerrederij tijdens het weekend, dat de megadeal het risicoprofiel van de rederij niet heeft verslechterd, schenkt duidelijk vertrouwen. Sinds midden december werd het meer dan de helft duurder, sinds de schorsing op oudjaar ging het bijna 10 procent hoger.

Deceuninck (2,14 euro, -1,4%) , dat profielen voor ramen en deuren maakt, incasseerde op een bepaald ogenblik een verlies van ruim vier procent. Allicht had het wat last van winstnemingen, het gaat immers om de eerste koersdaling sinds begin dit jaar. Tijdens die periode werd Deceuninck ruim 20 procent duurder. Het profiteerde daarbij ook van een stevige koersdoelverhoging van ING tot 1,98 euro. Daar zit het intussen ruim boven.

Een tegenvaller was er voor Gimv (37,81 euro, -1,3%), een van de aandeelhouders van het Nederlandse biotechbedrijf Prosensa. Maandag kreeg het aandeel een stevige tik  nadat GSK had gemeld dat het afhaakt als partner voor de ontwikkeling van een medicijn tegen de ziekte van Duchenne. Prosensa ging in juni tegen 13 dollar per aandeel naar de beurs in Wall Street en piekte kort erna zelfs boven 30 dollar.

KBC Securities zet het aandeel vandaag op de verkooplijst met een koersdoel van amper 4 dollar. Bij het slot van Brussel stond Prosensa in Wall Street toch 1,6 procent hoger op 4,99 dollar.

ING voegde de fabrikant van beddengoed en matrassen Beter Bed toe aan zijn lijstje van favoriete aandelen. Tijs Hollestelle denkt dat de huizenmarkt in Nederland uit het dal zal kruipen. Het advies wordt opgetrokken van 'houden' tot 'kopen' en het koersdoel zo maar eventjes van 13,50 naar 21,50 euro. Het aandeel won 2,5 procent in Amsterdam. Het Belgische Recticel (6,54 euro, -0,6%) dat levert aan Beter Bed, profiteerde niet van het Nederlandse optimisme, maar de voorbije dagen ging het aandeel al behoorlijk vooruit.

In Frankfurt tuimelde de farmagroothandel Celesio (23,10 euro, -4,4%) naar beneden. Celesio is grootaandeelhouder van het vergeten Brusselse aandeel PCB dat in dezelfde branche actief is. De Amerikaanse sectorgenoot McKesson gooit na maanden aandringen de handdoek in de ring en trekt zijn bod na lang verzet van het hefboomfonds Elliott in. PCB (5,74 euro, +6,3%) had er geen last van, integendeel, het was de sterkste stijger in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud