Pfizer bezorgt UCB opdoffer

Dat de Duitse economie - de motor van de eurozone - sputtert, vonden beleggers belangrijker dan de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama. De ster van de dag was supermarktketen Delhaize. De grootste verliezer in de Bel20 was farmabedrijf UCB.

In de voormiddag laafden de Europese beurzen zich nog aan de herverkiezing van Barack Obama. Maar sombere cijfers over de Duitse industriële productie deden het tij in de namiddag keren. Zeker nadat ook ECB-voorzitter Mario Draghi erkende dat de Duitse motor sputtert. De Bel 20 zakte 1,5 procent tot 2.362,80 punten.

Delhaize schoot meer dan 10 procent de hoogte in maar moest op het eind van de rit genoegen nemen met een winst van 1,8 procent tot 28,98 euro. De supermarktketen heeft dan wel 'verrassend sterke' kwartaalcijfers gepubliceerd, toch was de sterke winst in de voormiddag veeleer te danken aan de stevige interesse van shorters in het aandeel. Zo zorgt elke sprankel goed nieuws al snel voor een stevige beursklim.

De supermarktketen realiseerde in de VS in het derde kwartaal een onderliggende winstmarge van 4 procent, beter dan de 3,9 procent waar analisten hadden opgemikt. Maar die 'onderliggende' winstmarge kon Delhaize alleen maar realiseren door ongeveer voor 45 miljoen euro te snoeien in de bonussen, een - wellicht - eenmalige meevaller.

Pascale Weber van KBC Securities legt in de titel van haar Delhaize-rapportje al meteen de vinger op de wonde: 'Margin surprise thanks to bonus cut in the US'. De rebit-marge in de VS zou zonder de bonusknip 3,6 procent hebben bedragen. Dat is minder dan de analistenprognose. Ze handhaaft haar koopadvies, vanwege de erg aantrekkelijke 'multiples' waartegen Delhaize noteert. Haar koersdoel bedraagt 40 euro.

Voor analist Marco Gulpers van ING was de grootste verrassing bij Delhaize vandaag Food Lion, dat aanzienlijk meer winst boekte dan verwacht. Hij heeft een verkoopadvies en een koersdoel van 29,5 euro, maar heeft Delhaize wel verwijderd van de ING Benelux-short list.

'Het derde kwartaal is veel beter dan verwacht', schrijft Marc Leemans van Bank Degroof in zijn rapport. Hij beloont de supermarktketen met een koopadvies van 39 euro. 'Het aandeel blijft een koopje', aldus Leemans.

Ook verzekeraar Ageas (-1,6%, 19,79 euro) publiceerde deze ochtend een kwartaalupdate. Ageas kon met zijn verzekeringsactiviteiten over het derde kwartaal een iets beter dan verwachte nettowinst voorleggen. Het contrast met het beroerde zomerkwartaal van 2011, toen de eurocrisis hard toesloeg, is groot. 

'De resultaten zijn in lijn met de verwachtingen', zegt Albert Ploegh, analist bij ING. 'De groei van de boekwaarde van 9,5 procent is wel hoger dan de verwachte 5 procent. Ondanks de sterke prestaties noteert Ageas nog altijd aan een stevige korting.' 

Marc Leemans van Bank Degroof stipt aan dat België en het Verenigd Koninkrijk het goed deden bij Ageas, maar dat continentaal Europa en Azië onder de verwachtingen bleven.

Voor Dirk Peeters van KBC Securities bevatte de update geen grote verrassingen. 'De resultaten waren in alle divisies licht beter dan verwacht.' Peeters handhaaft daarom zijn koopadvies en koersdoel van 28,50 euro.

Na de slotbel in New York gisterenavond kreeg farmareus Pfizer van de geneesmiddelenwaakhond FDA groen licht voor het geneesmiddel Xeljanz. Dat is, net als Cimzia van UCB, een middel tegen reumatoïde artritis. Analisten van Bernstein denken dat het middel potentieel met jaarverkopen van 2,5 miljard dollar dé blockbuster in de portefeuille van Pfizer kan worden.

'Het was geen verrassing dat de FDA het geneesmiddel goedkeurde', zegt Fabian Smeets van ING. 'Wat verraste, was dat het middel mag gebruikt worden als tweedelijnsbehandeling.' Dat wil zeggen dat patiënten die geen effect hebben van het standaardmedicijn met methroxedate de pil van Pfizer mogen nemen voor de arts injecteerbare medicijnen voorschrijft. Dat is negatief voor producenten van injecteerbare medicijnen, zoals de TNF-remmers van UCB, Amgen en Johnson and Johnson. Dat zal wegen op de groei van Cimzia, dat de komende jaren dé groeimotor van UCB zou moeten zijn, besluit de analist. 

Ook Jan De Kerpel van KBC Securities verwacht dat artsen sneller Xeljanz zullen voorschrijven dat injecties. 'Zeker bij patiënten die schrik hebben van naalden. Dat is een niet te verwaarlozen populatie.'

UCB zakte 4,1 procent tot 43,98 euro en was daarmee de sterkste daler in de Bel20.

Xeljanz zal over de toonbank gaan tegen de prijs van 2.055 dollar voor een dosis van een maand, wat neerkomt op 25.000 dollar op jaarbasis. Dat is niet zoveel minder dan een therapie met injecteerbare medicijnen waarvan de factuur op jaarbasis oploopt tot 27.000 dollar. Er was verwacht dat Xeljanz goedkoper zou zijn, om op prijs te concurreren met injecteerbare medicijnen. Dat de prijs toch hoger ligt, is goed nieuws voor Galapagos, merkt De Kerpel op.

Ook het Mechelse biotechbedrijf werkt aan een middel tegen reuma, maar dat middel zit niet in de groep van TNF-remmers. GLPG634, zoals de codenaam van het medicijn luidt, zit in de tweede fase. 'Xeljanz plaveit de weg voor een hele nieuwe generatie orale geneesmiddelen tegen reuma', vindt De Kerpel. 'Het middel van Galapagos heeft alvast een streepje voor, want het moet maar één keer per dag worden toegediend in plaats van twee.'

Beleggers waren minder enthousiast en stuurden Galapagos 4,1 procent lager, tot 16,26 euro.

Nog op de brede markt steeg Transics 5,3 procent tot 8 euro. Het is drie jaar geleden dat het aandeel nog eens 8 euro waard was. 'Een volume van 35 stuks is nu niet bepaald relevant', zegt een beursexpert. 'Het lijkt mij meer een daad van een belegger die een statement wil maken, namelijk dat Transics meer waard is dan 7,5 euro per aandeel.'

Transics-topman Walter Mastelinck wacht nog op de goedkeuring van beurswaakhond FSMA om het bedrijf van de beurs te halen, maar het is onwaarschijnlijk dat hij daarin slaagt zonder de biedprijs van 7,5 euro per aandeel op te krikken. Mastelinck heeft nu met zijn biedvehikel Tavares 73,6 procent van de aandelen in handen. 'Het lijkt mij sterk dat de FSMA de beursexit goedkeurt', zegt de beursexpert. 'Voor een delisting moet een partij minstens 95 procent bezitten. Als de FSMA dit wel goedkeurt, schept dit een precedent voor andere bedrijven die niet veel zin meer hebben in een beursnotering.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud