Philly Fed remt Bel20-verlies af

NU CFE de volledige controle over DEME heeft, is de korting van het aandeel ten opzichte van concurrent Boskalis onterecht, zegt Petercam. ©Tom Dhaenens

De Brusselse beurs hield zich relatief kranig, gelet op de duik van de Dow Jones woensdagavond. De Bel20-index eindigde 0,2 procent lager tot 3.076 punten. 

Janet Yellen, de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zette beleggers woensdagavond aan het piekeren door te suggereren dat de Fed de rente vanaf 2015 sneller zal optrekken dan voorzien. Dat leidde tot een negatieve opening van de Europese beurzen. Een sterker dan verwachte industriële activiteit opgemeten door het Fed-kantoor van Philadelphia, bracht in de namiddag wat ontspanning op de Europese beurzen. Hierdoor kon de Bel20 een groot deel van het intradayverlies wegwerken.

Telenet bleef stabiel op 45,98 euro. De telecom- en kabelgroep kondigde aan dat ze een akkoord heeft bereikt met Medialaan, dat de tv-zenders VTM,2BE, Vitaya, VTMKZoom en JIM overkoepelt. Dankzij de deal zullen die zenders beschikbaar worden op de mobiele Yelo-app van Telenet.

Op de brede markt kon de bouwgroep CFE (-0,8%) niet profiteren van een positief rapport van het beurshuis Petercam. Dat heeft CFE nog eens onder de loep genomen nu het bedrijf onder controle is gekomen van de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren en zelf de baggergroep DEME voor 100 procent onder zijn hoede heeft gekregen.

Net door die band met DEME wordt CFE vaak vergeleken met de Nederlandse beursgenoteerde baggerspecialist Boskalis. Omdat CFE tot voor enkele maanden slechts de helft van DEME in handen had, noteert de groep al lang met een fikse korting ten opzichte van Boskalis. Maar dat is onterecht, zegt Petercam. DEME is nu immers volledig in handen van CFE. Bovendien weet DEME al een tijd meer orders aan te trekken dan Boskalis. De voorbije drie jaar steeg DEME's orderboek met 27 procent, terwijl zich bij Boskalis een daling met 11 procent voordeed, zegt Petercam.

Vandaar dat de analisten van het beurshuis de beleggers aanraden om over te stappen van Boskalis (dat wel nog een houden-advies krijgt) naar CFE (dat een kopen-advies geniet). Tegelijkertijd trekt Petercam ook het koersdoel voor CFE gevoelig op, van 80 naar 94 euro.

Serviceflats Invest, een van de minst liquide aandelen op de beurs, wordt in de nabije toekomst vlotter verhandelbaar. Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering werd besloten dat het aandeel van de residentiële vastgoedbevak in 1.000 zal worden gesplitst. Dat mocht ook wel: Serviceflats Invest noteerde vandaag op 14.350 euro, een dagdaling van 0,4 procent. Niet bepaald een volksaandeel. Vanaf maandag komt daar dus verandering in. Bovendien zal het aandeel worden herdoopt tot Care Property Invest.

Fluxys Belgium steeg 1,5 procent tot 29,94 euro. Woensdagavond maakte de groep bekend dat de nettowinst vorig jaar bijna een kwart daalde. Net als bij Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, hangen ook de resultaten van aardgasnetbeheerder Fluxys Belgium nauwelijks of niet af van de conjunctuur of de omzet. Wel van de winst die de groep van de energieregulator 'mag' boeken. En die is grotendeels een functie van het geïnvesteerde eigen vermogen en de Belgische lange rente.

En beide factoren zitten in de dalende lijn: Fluxys Belgium zette het mes in het eigen vermogen door de aandeelhouders - vooral moederbedrijf Fluxys en diens Europese expansieplannen - een kapitaalvermindering te gunnen. Tegelijk bereikte de langetermijnrente in 2013 een diepterecord. Bijgevolg zakt het brutodividend  van Fluxys Belgium dit jaar van 1,60 naar 1,32 euro. 
 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud