'Picanol is bijna 1 miljard euro waard'

©BELGA

KBC Securities verhoogt het koersdoel voor Picanol tot 46 euro. Het aandeel is vandaag de sterkste stijger op Euronext Brussel. En wat gaat Luc Tack doen als de cash zich bij Picanol weer begint op te stapelen?

'Dat bewijst nogmaals in wat voor beursklimaat we zitten. Mensen zijn op zoek naar goede ideeën', aldus Sips.

Sips heeft zijn prognoses wat aangepast om rekening te houden met de evolutie van de wisselkoersen. Vooral de evolutie van de euro tegenover de yen is van cruciaal belang voor Picanol aangezien de grootste concurrenten Japans zijn. Sips verwacht dat de nettowinst van Picanol dit jaar met 38 procent zal stijgen tot 72,5 miljoen euro. De omzet zal volgens zijn schattingen in 2018 boven het half miljard uitkomen.

Sips schat de waarde van Picanol op 55,7 euro per aandeel. Kortom, het bedrijf is 985 miljoen euro waard, waarvan een derde toe te schrijven is aan het belang van 30,2 procent in het chemiebedrijf Tessenderlo. Maar omdat het Picanol-aandeel moeilijk verhandelbaar is op de beurs, corrigeert hij dat met een zogeheten illiquiditeitskorting. Resultaat is een koersdoel van 46 euro.

En zelfs aan die koers noemt Sips het aandeel 'niet duur'. De koers/winst-verhouding (op basis van de prognoses voor 2015 en 2016) bedraagt respectievelijk 11,2 en 10,6.

De analist merkt nog op dat Picanol - 'echt een cashmachine' - eind dit jaar opnieuw op een hoge cashberg zal zitten, zo'n 60 miljoen euro volgens Sips. En daarbij houdt hij nog geen rekening met de zowat 16 miljoen euro die klanten storten als voorafbetaling voor de levering van machines.

Wat Luc Tack, de grootaandeelhouder van Picanol daarmee gaat doen? 'Hij heeft graag cash op de rekening staan om moeilijke periodes door te komen. Maar de vraag is natuurlijk hoeveel cash je daarvoor nodig hebt. Er zal wel wat speculatie ontstaan over wat de volgende zet van Picanol wordt', zegt Sips.

In 2013 verraste Picanol vriend en vijand door een belang in Tessenderlo te kopen. Vorig jaar pompte het daar nog eens tientallen miljoenen extra in bij de kapitaalverhoging. Het heeft nu 30,2 procent in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud