Poetin jaagt belegger stuipen op het lijf

In de oostelijke havenstad Feodosiya op de Krim maakt een vrouw een selfie met Russische soldaten op de achtergrond - Foto AFP ©AFP

De beurs van Moskou zakte maandag meer dan 10 procent door de oplopende spanning op de Krim. De Europese beurzen verloren ruim 2 procent. De Brusselse Bel20 liet 2,1 procent liggen.

De verliezen bestreken een breed spectrum. Bedrijven die in Rusland actief zijn zoals Carlsberg (via Baltika Breweries) of Renault (via dochter AvtoVAZ, de bouwer van Lada) gingen stevig onderuit. Maar ook staalbedrijven, touroperators en grote financiële groepen kregen klappen. Eerder vandaag kleurden de belangrijkste indexen in Azië ook al rood. In Japan zakte de Nikkei 1,3 procent. 

Met het sturen van Russische troepen naar de Krim is de koude oorlog terug van weggeweest. Moskou kan het niet hebben dat zijn buurland Oekraïne weer toenadering zoekt tot Europa. De Russische Federatie voelt zich in het nauw gedreven en lijkt vastbesloten de toegang tot de Zwarte Zee via de Krim te vrijwaren. Intussen overwegen de Verenigde Staten sancties in te stellen te Rusland, ’s werelds grootste exporteur van energiegrondstoffen. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vliegt dinsdag naar Kiev. De Duitse bondskanselier Angela Merkel belde met de Russische president Vladimir Poetin.

Beleggers houden duidelijk niet van de oplopende spanning. De vrees voor een verdere escalatie van het conflict deed de beurzen in Azië stevig zakken. De yen en het goud, die als veilige toevluchtsoorden worden gezien, zaten dan weer in lift. Ook een vat olie werd duurder. In Londen kwam er bijna 2 dollar of 1,8 procent bij tot net geen 111 dollar per vat. Rusland is een van de grootste aardolie-exporteurs in de wereld. De tarweprijs ging eveneens de hoogte in.

De Russische centrale bank verhoogde maandagmorgen onverwacht de rente van 5,5 tot 7 procent. De tijdelijke maatregel is bedoeld om inflatierisico’s te verminderen en de financiële stabiliteit te verzekeren. Door de Russische inval staat de roebel onder druk; de munt verloor in de loop van de dag ruim 2 procent aan waarde tegenover de dollar. Bij het slot was het verlies gehalveerd.

Breaking: Russia raises key rate to 7% from 5.5%; dollar hits record high against ruble on Ukraine crisis. on.wsj.com/1oOslWm...— Wall Street JournalVerified account (@WSJ) 3 Mar 2014


De dalingen in Azië hadden tot op zekere hoogte ook met China te maken. De officiële indicator van de aankoopdirecteurs (PMI) - een maatstaf van het ondernemersvertrouwen - zakte in februari tot 50,2 van 50,5 in januari, bleek zaterdag. Dat betekent dat het krimpmoment niet meer veraf is. Een index onder 50 wijst op een krimpende activiteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud