'Polarisatie' retail weegt op Wereldhave Belgium

Ring Shopping in Kuurne nabij Kortrijk

De retailcrisis in 'de provincie' 'weegt op de winst van de specialist in winkelcentra.

Wereldhave Belgium  is dit jaar met een negatief rendement van 9 procent samen met Vastned Retail Belgium met voorsprong de slechtst presterende vastgoedgroep van de Brusselse beurs. De korte kwartaalupdate maakt nog eens duidelijk waarom: een retailsector die door de opmars van e-commerce in een rotvaart verandert. 

Vastned Retail Belgium gooit daarom al zijn 'perifeer' retail buiten en focust voortaan louter op 12 echte topwinkelstraten in België. Ook Wereldhave Belgium waarschuwt in zijn kwartaalupdate voor een 'polarisatie' van de retailsector, met aan de ene kant goede locaties en grote steden en anderzijds de kleinere steden. Bovendien is groeit de - bakstenen - markt ook niet meer: 'Retailers met expansieve plannen zijn eerder beperkt', klinkt het omfloerst. 

Het probleem van Wereldhave Belgium is dubbel: Kortrijk en Genk. Die horen volgens collega Vastned niet tot de vier steden die er in België toe doen (Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent), Genk is zelfs één van die 'provinciesteden' die Vastned ontvlucht is. Het gevolg: huurders vinden in de shoppingcentra is niet evident: in Ring Shopping nabij Kortrijk is slechts 89 procent van de winkels verhuurd, in Genk Shopping 1 zelfs maar 83 procent. 

Wereldhave Belgium gaat naarstig op zoek naar huurders, maar het gaat mondjesmaat. Bovendien heeft de groep een handicap: omdat één pand - winkelcentrum Belle-Ile in Luik - meer dan een vijfde van de portefeuille vertegenwoordigt, mogen de schulden als gevolg van de geringe diversificatie niet meer dan 33 procent van het eigen vermogen belopen. Bij andere beursgenoteerde Belgische vastgoedgroep is dat bijna het dubbele. 

Handen op de rug

Daardoor komt de groep met de handen op de rug gebonden in een bikkelharde strijd: deze week nog legde het Nederlandse Eurocommercial Properties dankzij goedkope schulden stevig geld op tafel voor Woluwe Shopping.

Het gevolg van de leegstand en schuldenhandrem: huurinkomsten die slabakken. Over de eerste negen maanden een beperkte stijging van 37,4 naar 37,6 miljoen. Wat zich over heel het jaar door hogere werkingskosten moet vertalen in een daling van de courante winst per aandeel: van 5,78 euro per aandeel naar 5,65 à 5,75 euro per aandeel. Of dat zich ook in een lager dividend zal vertalen, zegt de groep er niet bij.

De intrinsieke waarde van de portefeuille beliep per 30 september 85,71 euro per aandeel. Bij de huidige beurskoers (94,50 euro woensdagavond) noteert de groep dus nog tegen een premie van 10 procent, wat voor de beursgenoteerde vastgoedsector in Brussel laag is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud