Advertentie

Portugal trekt belegger uit zomerslaap

©EPA

De Europese aandelenmarkten verloren donderdag fors terrein. Beleggers maken zich weer zorgen over de sluimerende eurocrisis, nu een Portugese bank wankelt.

Zowat alle belangrijke Europese beursindexen sloten donderdag voor de tweede dag op rij stevig lager. Ook Brussel deelde in de klappen: de Bel20 verloor 1 procent. De bankaandelen behoren overal in Europa tot de grootste verliezers, ze verloren gemiddeld bijna 2 procent.

Portugese besognes

Aan de basis van de nieuwe verkoopgolf ligt een mix van slechte economische cijfers en nieuwe eurostress. Donderdagochtend raakte bekend dat de Franse industriële productie in mei met 1,7 procent is gekrompen in vergelijking met de maand daarvoor. De daling was veel groter dan verwacht: analisten van de bankgroep BNP Paribas had een krimp met 0,2 procent in het vooruitzicht gesteld. Eerder deze week suggereerden data over de industrie en de uitvoer dat de Duitse economie vorig kwartaal tot stilstand kwam. 

Alsof dat niet genoeg is werden beleggers donderdag ook nog eens 'getrakteerd' op een verse portie eurostress. De rente op de Portugese staatsobligaties schoot de hoogte in na berichten over betalingsproblemen bij de Luxemburgse holding van het Portugese Espirito Santo Financial Group. Via een ingewikkeld kluwen van tussenholdings houdt die groep ook een belang aan in de lokale grootbank Espirito Santo. Daardoor is de angst voor een nieuwe bankencrisis in Zuid-Europa weer toegenomen.

Al noemen beurswatchers die angst wat overdreven. Zij wijzen erop dat de groep die betalingsproblemen heeft, indirect maar een vrij bescheiden belang aanhoudt in Banco Espirito Santo. De problemen zijn beheersbaar, klinkt het.

Resultatenseizoen

Wellicht nemen beleggers ook wat gas terug in afwachting van het nieuwe resultatenseizoen dat weldra van start gaat. Deze week gaf in de VS de aluminiumgroep Alcoa al de aftrap met een positieve verrassing. In Europa waren er echter al een resem teleurstellende resultaten en waarschuwingen van onder meer luchtvaartreus Air France-KLM, de bouwgroepen BAM en Skanska, bodemonderzoeker Fugro en de Noorse bank DNB. Die cijfers zijn belangrijker dan ooit voor beleggers, want ze zouden het economische herstel moeten bevestigen waar iedereen nu al maanden op zit te hopen. 

Zomercorrectie?

Of er met de verkoopgolf van de voorbije dagen nu ook sprake is van een heuse zomercorrectie op de beurzen valt te bezien. De Brusselse Bel20 noteert vandaag goed 3 procent procent onder de piek van begin juli. De Europese DJ EuroStoxx50 noteert 4,8 procent onder die top.

In de handboeken financiën wordt doorgaans pas over een echte beurscorrectie gesproken als een index 10 procent onder zijn vorige top staat. Gezien de recente rally die de aandelenmarkten hebben gekend, zou een zomercorrectie ook geen slechte zaak zijn, menen veel waarnemers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud