Advertentie
Advertentie

PostNL verlaagt jaarprognose

©ANP

De Nederlandse postbedeler schiet met scherp op de toezichthouder die concurrenten te goedkoop toegang zou verlenen tot zijn netwerk.

PostNL heeft er weerom een teleurstellend kwartaal opzitten. De omzet steeg 1 procent tot 836 miljoen euro, een stuk onder de 850 miljoen die analisten verwachtten.

Het onderliggend cash bedrijfsresultaat kwam met 46 miljoen wel iets boven de verwachtingen uit. Dat 'cash' resultaat is de gewone bedrijfswinst waar PostNL de stortingen aan het pensioenfonds en andere provisies van aftrekt en vormt de basis voor het dividend dat naar de aandeelhouders vloeit. Netto was er 29 miljoen euro winst. 

Uiteindelijk verwachten wij dat dit besluit de duurzaamheid van het Nederlands postnetwerk beschadigt en resulteert in concurrentie ten koste van arbeidsvoorwaarden
Herna Verhagen
CEO PostNL

Voor het hele jaar verlaagt CEO Herna Verhagen wel de lat: het bedrijfsresultaat zal aan de onderkant van de eerder aangegeven vork van 220 à 280 miljoen euro uitkomen

Verhagen wijst naar de maatregelen van de Nederlandse kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die verplichten de Nederlandse ex-monopolist voor postbedeling zijn sorteer- en bedelingsnetwerk open te stellen voor de bulkpost van kleine, regionale postbezorgers. ACM bepaalt ook de voorwaarden (levertijden en tarieven) die PostNL mag stellen als het voor andere postvervoersbedrijven sorteert en bezorgt.

POSTNL EXACT EEN DERDE ONDER BPOST-BOD

De lagere winstprognose is bijzonder pijnlijk voor Verhagen, die eind vorig jaar een bod ter waarde van 5,75 euro per aandeel van het Belgische Bpost afwees. Daarbij hamerde ze er steeds op dat PostNL op eigen kracht méér aandeelhouderswaarde zou kunnen creëren.

Een argument dat op steeds lossere schroeven komt te staan. Het aandeel koerste in Amsterdam na de publicatie van de resultaten bijna 6 procent lager naar 3,83 euro, exact één derde onder het afgewezen bod

'We zien dat postvervoerders, geholpen door die maatregelen, meer post verzamelen. Dat effect zal een groter dan verwachte impact hebben op onze resultaten voor geheel 2017', zegt Verhagen.

De CEO wikt haar woorden niet: 'Het besluit is gebaseerd op regelgeving die niet aansluit op de werkelijkheid van een krimpende postmarkt. Uiteindelijk verwachten wij dat dit besluit de duurzaamheid van het Nederlands postnetwerk zal beschadigen en resulteert in concurrentie ten koste van de arbeidsvoorwaarden.'

Verhagen lijkt beducht voor een Deens scenario, waar Posten Danmark zijn hele bedrijfsmodel overhoop moest gooien door een complete instorting van het klassieke briefverkeer.

Maar ook in het buitenland heeft PostNL het niet onder de markt: voor de afdeling 'International' verlaagt de groep haar groeiprognose van ongeveer 15 procent naar 7 à 9 procent, als gevolg van een 'trager dan verwacht herstel in Duitsland'. 

De klassieke brievenpost tuimelde - gezuiverd voor het aantal werkdagen - jaar op jaar 8 procent, terwijl met dank aan e-commerce het volume pakketten 17 procent toenam.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud