PREVIEW Bulgarije en beurshausse stutten winst KBC

KBC-CEO Johan Thijs ©Photo News

Analisten rekenen weerom op een stevig kwartaal voor de bankgroep, maar dat is geen garantie voor een euforische belegger.

Voor we u met de nitty gritty over het kwartaalrapport van KBC overvallen, twee disclaimers.

Eén: zet de gemiddelde winstverwachting van analisten niet op een piëdestal. Het is tenslotte maar een cijfer. En het is niet omdat KBC beter dan verwachte cijfers voorstelt, dat er applaus op alle banken is.

Dat mocht CEO Johan Thijs in augustus nog ondervinden: mede dankzij glansprestaties in Ierland en Tsjechië ijzersterke cijfers, zwakke beurskoers. Een belangrijke factor is daarbij dat beleggers dezer dagen meer oog hebben voor de langetermijnrente: bankaandelen dalen bijna Pavloviaans naarmate de rente daalt en vice versa.

En die lage rente brengt ons bij disclaimer twee: het helpt om in het lijvige kwartaalrapport te focussen op enkele cijfers. Het belangrijkste zijn de netto rente-inkomsten. Dat is niks anders dan wat een bank verdient op haar kernmetier: geld op korte termijn aantrekken en op lange termijn uitlenen aan bedrijven, gezinnen en overheden. Doordat de ECB met haar negatieve rente en de massale inkoop van staatspapier de rentes over steeds langere looptijden richting of zelfs onder nul laat zakken, verdienen banken steeds minder geld op die kernactiviteit. 

Analisten rekenen voor het derde kwartaal op 1,044 miljard euro netto-rente-inkomsten, minder dan de 1,064 miljard in het derde kwartaal van 2016. Onderliggend is de daling eigenlijk sterker. KBC nam vanaf het derde kwartaal de Bulgaarse bank UBB in zijn rekeningen op en ING-analist Albert Ploegh denkt dat die integratie 30 miljoen extra inkomsten aanlevert. 

Een tweede belangrijk cijfer zijn de commissie-inkomsten. KBC kan dankzij het - toch in het derde kwartaal - sterke beursklimaat de vlakke rente-inkomsten compenseren door de verkoop van beleggingsproducten, met een 'fondsenfabriekje' dat veel inkomsten genereert. In vergelijking met de zwakke zomer van 2016 voorspellen analisten gemiddeld een toename van 12 procent naar 412 miljoen euro.

Globaal rekent de analistenconsensus gemiddeld op 629 miljoen euro nettowinst, exact hetzelfde cijfer als een jaar eerder. Daarbij lopen de verwachtingen wijd uiteen, van 533 tot 692 miljoen. De reden is grotendeels de 'black box' van de resultatenrekening: de meerwaarden die KBC op de beleggingsportefeuille genereert. Die vallen op voorhand zo goed als onmogelijk te voorspellen, maar Ploegh sluit niet uit dat het sterke beursklimaat KBC afgelopen kwartaal in de verleiding bracht wat meerwaarden te verzilveren. Wat in het licht van de huidige verkoopgolf best vooruitziend zou geweest zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud