Advertentie

PREVIEW Fagron, ogen gericht op Wichita

Hans Stols, CEO Fagron ©Siska Vandecasteele

'De turbulente tijden voor Fagron zijn voorbij, maar er is nog werk aan de winkel', is de conclusie van beurshuis Degroof Petercam.

Fagron kroop vorig jaar door het oog van de naald. Dankzij een broodnodige kapitaalinjectie is het bedrijf in rustiger vaarwater terecht gekomen. 'Maar het herstel is nog fragiel', aldus Degroof Petercam. Het bedrijf publiceert dinsdagochtend de resultaten van 2016. Een overzicht van wat u als belegger kan verwachten. 

2016: Krimp

Analisten van Degroof Petercam verwachten dat Fagron vorig jaar 89 miljoen euro recurrente bedrijfskasstroom boekte. Dat zou 16 procent minder zijn dan vorig jaar, maar wel binnen de verwachtingsvork die het management zelf opstelde (85-95 miljoen euro).

De omzetgroei (organisch, exclusief overnames) stokte vermoedelijk. Analisten mikken gemiddeld op 425 miljoen euro jaaromzet. In Europa en Brazilië presteerde het bedrijf naar verwachting goed, maar in de VS blijft het spartelen na de wijzigingen in de terugbetalingsregels voor magistrale apothekersbereidingen.

Het nettoresultaat zal mogelijks opnieuw beïnvloed worden door afschrijvingen van goodwill op Amerikaanse overnames.

Fagron schreef vorig jaar al 225 miljoen euro lucht uit de balans maar Degroof Petercam denkt dat daar nu nog eens een paar tientallen miljoenen bij zal komen ('de meerderheid van 53 miljoen euro goodwill op het Amerikaanse Freedom Pharmaceuticals').

2017: Fabriek in Wichita 

Voor 2017 ziet het plaatje er helemaal anders uit: omzet- en winstgroei. Dit jaar draait alles - of toch veel - rond Wichita,  waar Fagron een fabriek voor steriele bereidingen bouwde.

Daarin zal Fagron in opdracht van ziekenhuizen bijvoorbeeld gevulde injectiespuiten en morfinecassettes klaar maken. Die fabriek zou dit jaar op kruissnelheid moeten komen. Vertraging in de opstart zou dan ook een serieuze tegenvaller zijn voor het bedrijf en beleggers. CEO Hans Stols verwacht op termijn 100 miljoen dollar omzet te draaien in dat marktsegment in de VS.

Schuldafbouw 

Fagron rekent op de fabriek in Wichita om de cash flow op te krikken. In 2017 moet het bedrijf 285 miljoen euro schulden aflossen. Daarvoor haalde het vorig jaar 220 miljoen euro op via een kapitaalronde, maar het verschil moet gedekt worden door de cash uit de operationele activiteiten.

Degroof Petercam schat dat de verhouding tussen nettoschulden en recurrente bedrijfskasstroom eind vorig jaar uitkwam op 3,25, maar die ratio moet verder omlaag om de afspraken met de schuldeisers na te komen. Het beurshuis verwacht dat dat een aanzienlijke boost zal geven aan het nettoresultaat de komende jaren en voorspelt een daling van de rentelasten van 25 miljoen euro in 2016 tot 13 miljoen euro in 2018.

De verkoop van HL Technology, de laatste vreemde eend in de bijt, zou extra ademruimte geven. Fagron meldde in oktober dat het 'strategische opties' bekijkt voor deze kleinere divisie. Degroof Petercam schat dat dit 10 miljoen euro kan opbrengen. HL Technology, met basis in Zwitserland, ontwikkelt apparatuur voor de dentale en orthopedische industrie.

Juridische kwesties

Analisten kijken uit naar een update in enkele juridische dossiers die Fagron boven het hoofd hangen. Fagron zette al 10 miljoen dollar opzij om de eventuele gevolgen op te vangen van een juridisch onderzoek naar buitensporige prijzen in de VS.

Fagron werd op de hoogte gebracht van het onderzoek, maar is volgens de laatste berichten niet in verdenking gesteld. Bovendien hangt Fagron nog twee claims boven het hoofd van de voormalige eigenaars van twee Amerikaanse bedrijven die Fagron heeft overgenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud