PREVIEW - Picanol rijgt records aan elkaar

©CREDIT: ImageDesk.be / Lieven Van Assche

Picanol boekte in 2017 voor het tweede jaar op rij recordresultaten. Analisten voorspellen dit jaar een forse winstgroei bij dat andere Tack-bedrijf: Tessenderlo Group.

Sinds Tack in 2009 de toen verlieslatende weefmachinebouwer redde met een kapitaalinjectie van 15 miljoen euro en er het roer in handen nam, heeft Picanol een ware transformatie ondergaan. Dat zal opnieuw blijken uit de jaarresultaten die Picanol woensdagochtend vrijgeeft.

De omzet en bedrijfswinst (ebit) stegen vorig jaar vermoedelijk met zo’n 8 procent tot respectievelijk 693 miljoen euro en 131 miljoen euro. Het tweede record op rij.

Tack was eerder al laaiend enthousiast over het eerste halfjaar waarin Picanol een recordaantal weefmachines verkocht. Hij waarschuwde wel voor een lichte impact van de stijgende grondstofkosten, maar daartegenover stond het goed gevulde orderboek.

De snelste

Tack verwees onder andere naar de populariteit van de nieuwe Optimax-i, volgens Picanol zelf de snelste weefmachine ter wereld. Door de forse groei schakelde Picanol voor het eerst in zijn geschiedenis zelfs een nachtploeg in in de Ieperse gieterij Proferro dat afgewerkte onderdelen maakt voor weefmachines en ook voor traktoren, maaidorsers en bulldozers.

Guy Sips rekent op een nettowinst van 109 miljoen euro, inclusief een bijdrage van 12,3 miljoen van het chemiebedrijf Tessenderlo Group waarin Picanol een belang van 36,8 procent heeft. Met het persoonlijke belang van Luc Tack erbij, bezit de ondernemer in feite meer dan 40 procent.

Winstalarm

Terwijl voor Picanol de sky the limit lijkt te zijn, is Tessenderlo Group een verhaal van ups en downs.

Het chemiebedrijf verraste zijn aandeelhouders vorige zomer – net als het jaar ervoor – met een winstalarm voor 2017. De oorspronkelijke doelstelling van een ‘enkelcijferige’ groei van de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) werd bijgesteld naar een ‘status quo’ in vergelijking met de 196 miljoen euro in 2016.

Dat was onder andere te wijten aan de verzwakking van de dollar en een daling van de winstmarge in de meststoffendivisie. ‘De concurrentie in de VS is feller geworden’, klonk het. Bovendien leidde de bouw van twee nieuwe meststoffabrieken in de VS en Frankrijk tot opstartkosten. Analisten verwachten dat die twee fabrieken op termijn voor 75 miljoen euro extra omzet kunnen zorgen. De fabriek op 100 procent capaciteit laten draaien zal niet overnight gebeuren, maar de positieve impact zal zich dit jaar al laten voelen.

Voor 2018 verwachten Tessenderlo-analisten daarom een aanzienlijke stijging van de rebitda tot 217,2 miljoen euro.

De divisie Bio-Valorization (ophaling en verwerking van slachtafval, en productie van gelatine) – lange tijd het zorgenkind van Tessenderlo – zette volgens analisten in 2017 het herstel verder. Bij Industrial Solutions (pvc-buizen en chemicaliën voor mijnbouw) stabiliseerde de winst vermoedelijk, ondanks een forse toename van de pvc-prijzen.

Schuldenvrij

Degroof Petercam verwacht dat Tessenderlo Group tegen eind 2019 zijn schuldenberg volledig zal hebben afgebouwd en zelfs een kasoverschot zal hebben. Zo heeft Tack het graag. ‘Want met een halflege tank kan je geen bedrijf besturen’, zei hij al vaker.

Bij Picanol liep de nettokaspositie eind juni 2017 – ondanks de verdere aankopen van Tessenderlo-aandelen - op tot 100 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content