PREVIEW Recticel: grondstoffen brengen soelaas

©BELGA

Analisten rekenen op een stevig eerste halfjaar voor de chemiegroep en - vooral - een update over de verkoop van de autotak.

Morgen voorbeurs komt de schuimrubberspecialist Recticel  met de resultaten. De door het bedrijf zelf bijgehouden analistenconsensus rekent op een gecombineerde omzet (zie kader) van 758,9 miljoen euro, 4 procent meer dan de 726,8 miljoen in de eerste helft van 2017. De gecombineerde brutobedrijfswinst (ebitda) zou 13 procent stijgen, van 50,1 naar 56,9 miljoen euro. Netto zou het resultaat verbeteren van 14,3 naar 22,5 miljoen euro. 

GECONSOLIDEERD vs GECOMBINEERD

Pro memorie: de gecombineerde omzet houdt rekening met het deel van Recticel in joint ventures (zoals Eurofoam en ProSeat) op elke lijn van de resultatenrekening.

De geconsolideerde omzet, daarentegen, houdt sinds nieuwe IFRS-regels in 2013 alleen nog rekening met die - voor Recticel belangrijke - joint ventures op één lijntje van de resultatenrekening, namelijk 'winst of verlies van entiteiten waarop de equity methode werd toegepast'. Daarom focust Recticel zelf meer op de gecombineerde dan de geconsolideerde cijfers. 

Analisten stippen aan dat Recticel normaal gezien de trend van het eerste kwartaal heeft moeten doorzetten en dat groei boeken ook niet zo moeilijk is, gelet op het als gevolg van voorraadproblemen erg moeilijk eerste halfjaar van 2017.

De rendabiliteit moet een boost krijgen nu de belangrijkste grondstoffen van Recticel - zoals TDI of MDI - na een wilde rit in 2017 sinds begin 2018 over hun piek heen zijn. KBC Securities-analist Wim Hoste stipte aan dat dit jaar een omgekeerde effect speelt als over boekjaar 2017: 'Recticel kan ook prijsdalingen doorgaans maar met enige vertraging aan de klanten doorspelen, zodat de groep tijdelijk profijt haalt uit lagere grondstoffenprijzen'. 

Logischerwijs verwachte Hoste net als collega Nathalie Debruyne bij Degroof Petercam dat Recticel de outlook voor een hogere omzet en brutobedrijfswinst over heel boekjaar 2018 handhaaft. Debruyne kijkt vooral uit naar commentaar over de begin dit jaar aangekondigde verkoop van de auto-interieurafdeling.

'Wij verwachten dat die eind dit jaar rond is', klinkt het. Een verkoop zou volgens de analiste Recticel de kans geven te investeren in een versterking van het kroonjuweel van de groep, de isolatietak. 'En dat zou de korting van het aandeel tegenover marktleider Kingspan  kunnen verminderen',. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud