PREVIEW: Tessenderlo en Picanol

©Thomas De Boever

Tessenderlo Group is in goede doen dankzij de hoge marges op meststoffen. Bij Picanol is het uitkijken naar commentaren over China.

Anlisten verwachten dat het chemiebedrijf Tessenderlo Group zijn eigen winstprognoses dit jaar zal kloppen. Het management trok die prognose eerder dit jaar nog op van 'een lichte groei' tot '15 à 20 procent groei' van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda).

Analisten mikken gemiddeld op 25 procent groei tot 170 miljoen euro. Wim Hoste van KBC Securities rekent zelfs op 28 procent groei. 

Woensdag om 8 uur geeft het bedrijf zijn halfjaarcijfers vrij. De analistenprognoses zien er als volgt uit:

Volgens analisten zette vooral de meststoffendivisie - goed voor drie kwart van de groepswinst - een forse groei neer dankzij de expansie in de VS, de sterke dollar en de historisch hoge marges voor de SOP-meststoffen (sulphate of potash).

Dat zijn sulfaatgebaseerde meststoffen geschikt voor bloemen, groenten en fruit. Het bedrijf produceert die in Ham. 'We denken dat die hoge marges voor de agrodivisie langer zullen aanhouden dan verwacht', stellen analisten. 'Maar we durven dat niet extrapoleren tot na 2015. We rekenen op een daling volgend jaar', aldus Wim Hosten van KBC Securities. 

Ook de twee andere divisies (Industrial Solutions en Bio-Valorisation) boekten in het eerste halfjaar een winstgroei, volgens analisten althans. De bouwmarkten in Europa 'toonden tekenen van stabiliteit', wat in principe goed nieuws is voor de verkoop van kunststofbuizen. Kostenbesparingen zouden de winstdaling in Bio-valorisation (recyclage en verwerking slachtafval en productie van gelatine) een halt moeten toeroepen. 

Picanol en China

Bij weefgetouwenfabrikant Picanol , hoofdaandeelhouder van Tessenderlo Group, is het vooral uitkijken naar commentaren over China. In welke mate weegt de economische onzekerheid in het land op het orderboek en op het optimisme van CEO Luc Tack?

De textielmarkt en dus ook de vraag naar weefmachines is een heel cyclische markt, met hoge pieken en dalen en een belangrijke rol voor China. 

Picanol is aan een zeer degelijk jaar bezig. Het bedrijf kondigde in mei nog aan dat het in Ieper 100 aanwervingen plande wegens het goed gevulde orderboek. Het mikte voor de eerste jaarhelft op een omzet tussen die van 2013 (304 miljoen euro) en 2014 (220 miljoen euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud