Procter & Gamble, de lonende gok van Bill Ackman

Wall Street wist niet goed richting kiezen. Bij een kwakkelende economie belonen beleggers alleen bedrijven die zich met het snoeimes wapenen tegen barre tijden.

De Dow Jones sloot 0,2 hoger op 13.102 punten. Nasdaq ging in afwachting van de kwartaalresultaten van IT-zwaargewichten Apple en Amazon.com ook 0,2 procent hoger naar 2.986 punten. Grootste tegenvaller was The New York Times. De uitgever kampt met sterk dalende advertentie-inkomsten die het nettoresultaat over het derde kwartaal in het rood duwden. Het aandeel tuimelde 22 procent naar 8,31 dollar.

De grootste stijger in de Dow Jones was Procter & Gamble. Deze zomer streek de invloedrijke aandeelhoudersactiviteit Bill Ackman neer in het aandeelhouderschap van P&G, met de duidelijke bedoeling de kwakkelende consumptieartikelenreus wakker te schudden en CEO Bob McDonald naar de exit te begeleiden.

Dat lijkt effect te sorteren: de producent van onder meer Pampers, Dash, Tide en Mr Proper koppelde beter dan verwachte resultaten aan de mededeling dat de groep haar kostenbesparingen nog opdrijft. 'De 10 miljard besparingen die we in februari aankondigden, gingen uit van een omzetgroei van 5 procent vorig jaar en dit jaar. Dat halen we niet. Dus drijven we de besparingen op. Dat gaan we zeker doen en we zullen daar ook niet stoppen', klonk het bij financieel directeur Jon Moeller.

Beleggers lijken de besparingsdrift die CEO McDonalds aan de dag legt om zijn job te houden, best te appreciëren. Ze stuurden het aandeel 2,9 procent hoger naar 70,08 dollar, de hoogste koers sinds oktober 2008.

Minder goed verging het Colgate-Palmolive, een P&G-rivaal die eerder dit jaar de wind in de zeilen had. De resultaten van de tandpastafabrikant bleven iets echter op de verwachtingen. En ook de mededeling dat Colgate in het personeel gaat snoeien, kon beleggers niet verwmurwen. Colgate zakte 1,8 procent naar 104,60 dollar.

Helemaal drastisch was de herstructurering die Ford in Europa aankondigde. De zware hakbijl die de autoconstructeur in België en het Verenigd Koninkrijk hanteert moeten de productie aan de tuimelende Europese autoverkopen aanpassen, net zoals de nummer twee van Detroit eerder in Noord-Amerika deed. Het aandeel gaat voor de tweede dag op rij hoger, met een winst van 2,2 procent tot 10,39 dollar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud