Advertentie

Puurs familiebedrijf koopt bouwtak Umicore

Grootaandeelhouder van Fedrus Marc Vandecruys heeft al een pak expertise in huis in de dakbedekkingsbusiness. ©Dieter Telemans

De divisie die roestvrije zinkpanelen maakte stond al ruim twee jaar te koop.

De materialengroep Umicore besliste begin 2015 al dat de afdeling Building Products (bouwmaterialen) niet tot de kernactiviteiten behoorde. VMZINC is de merknaam van de roestvrije zinkplaten die het verkoopt aan de bouwsector. Die naam bestaat al 180 jaar, en hangt als uithangbord op 7 vestigingen doorheen Europa. Zowat 950 mensen werken voor VMZINC.

Al twee jaar lang bekeek Umicore de mogelijkheden van een spin-off of een integrale verkoop. Het bedrijf had de intentie om tegen eind 2016 van zowel Building Products als Zinc Chemicals (recyclage van zinkafval zoals dakgoten) af te geraken. De divisie zinkchemicaliën ging in oktober vorig jaar de deur uit, voor de roestvrije zinken bouwmaterialen was het iets langer wachten.

De geïnteresseerde is Fedrus International, een familiebedrijf uit Puurs dat zich specialiseert in dak- en gevelmaterialen. Fedrus bracht een bindend bod uit op de bouwtak van Umicore, dat voldoende aantrekkelijk is om exclusieve gesprekken op te starten. Een exact bedrag geeft Umicore dinsdagavond niet vrij.

Cijfers

Hoe groot of rendabel Building Products is zegt Umicore niet, maar toen beslist werd om te verkopen noemde woordvoerder Tim Weekes het een 'eerder arbeidsintensieve afdeling, vergeleken met de andere.' Volgens onze informatie zou de bouwtak zo'n 15 miljoen euro bedrijfswinst (EBIT) moeten opleveren dit jaar. Umicore zelf mikt dit jaar op zo'n 370 à 400 miljoen aan EBIT zonder uitzonderlijke elementen.

In het jaarverslag van 2016 staat dat de omzet van de bouwtak daalde. Ook betaalde het een boete van 69,2 miljoen euro aan de Franse autoriteiten omdat het misbruik gemaakt zou hebben van een dominante marktpositie. Tegen dat vonnis ging Umicore in beroep.

Complementair

De deal houdt steek voor beide partijen, stipt Umicore aan. Fedrus en VMZINC hebben complementaire producten, en ook de fysieke aanwezigheid in Europa sluit op elkaar aan. 

Ondertussen kan Umicore zelf zich meer focussen op wat het wèl nog als kernactiviteit beschouwt: recyclage en productie van materialen voor 'schone mobiliteit', zoals elektrische wagens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud