Rabo-analisten geven Mobistar nieuwe opdoffer

De Bel20 is hoger geëindigd. De tegenvallende cijfers uit Duitsland werden snel vergeten. Daar zaten onbevestigde berichten over uitstel voor Griekenland voor veel tussen, naast goed bedrijfsnieuws vanop Wall Street.

De Bel20 ging de dag uit met een winst van 0,6 procent tot 2.361,57 punten. Na een kwakkeldag oogt het rapport voor de Brusselse sterindex overwegend positief. Slechts 3 aandelen gingen lager, al was dat in het geval van Umicore (-0,01%, 39,15 euro) wel bijzonder nipt.

Pineut van de dag was Mobistar, dat 5,8 procent omlaag donderde tot 21,24 euro. Het telecombedrijf beleeft een wilde beursweek. Maandag haalden de analisten van Deutsche Bank het aandeel nog onderuit. Ze argumenteerden dat het nieuwe mobiele aanbod van Telenet een verstoring van de markt is, die kan leiden tot een prijzenslag op de Belgische telecommarkt. Dinsdag werd het koersverlies grotendeels uitgewist na degelijke kwartaalcijfers. Maar woensdag kreeg het aandeel een nieuwe tik na een analistenrapport van Rabo Securities.

'Mobistar zit vast in een krimpende mobilofoniemarkt waarop de concurrentie toeneemt: door de nieuwe telecomwet moeten de operatoren de klanten zonder opzegtermijn laten gaan en de operatoren neigen almaar meer naar het subsidiëren van mobiele toestellen in ruil voor een belabonnement, wat tot margedruk kan leiden', stellen de Rabobank-analisten Frank Claassen en Philip Scholte. Ze achten het nieuwe besparingsprogramma van 100 miljoen euro in de periode 2013-2015 onvoldoende om de omzetkrimp (-5% omzet uit telefonie in derde kwartaal) op te vangen. Volgend jaar zien de analisten de bedrijfskasstroom (ebitda) nog eens met 8 procent dalen. En 'het dividendrendement (12 à 14 procent) ziet er aantrekkelijk uit, maar is niet houdbaar als de nettowinst blijft afnemen'.

De grootste winst was voor Nyrstar, dat 5,3 procent hoger koerste tot 4,94 euro. De mijnen van Nyrstar hebben in het derde kwartaal ongeveer 80.000 ton zink in concentraat geproduceerd. Dat is 5 procent meer dan in het tweede kwartaal en een kwartaalrecord. De productie van zinkmetaal daalde met 5 procent, onder meer door een blikseminslag en brand in Budel. Over het besparingsprogramma geeft Nyrstar geen informatie; dat zal pas gebeuren bij de publicatie van de jaarresultaten.

Op de brede markt stoomde de olietankerrederij Euronav 6,4 procent hoger tot 4,69 euro. Euronav sloot het derde kwartaal af met een nettoverlies van 35 miljoen dollar. Dat is iets minder dan verwacht. Het forse verlies is te wijten aan de dalende vraag naar ruwe olie en de lage verhuurtarieven. Ook het vierde kwartaal wordt geen vetpot. In een reactie verlaagt analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities zijn koersdoel van 6 naar 5 euro. 'Omdat wij meer neerwaartse risico's zien voor de prijs van de activa van Euronav, verkiezen wij een koersdoel met een korting ten opzichte van de netto actiefwaarde', klinkt het oordeel. Maar beleggers focussen dus duidelijk op het feit dat het verlies minder zwaar is dan gevreesd.

Ook Barco was in goede doen met een winst van 3,3 procent tot 52,20 euro. Barco publiceerde voorbeurs een trading update over het derde kwartaal. Daaruit blijkt dat niet alleen de bestellingen stijgen. Barco sloot het derde kwartaal af met een orderboek van 503,3 miljoen euro, een stijging van 1,8 miljoen euro in vergelijking met 30 september 2011. 'Het orderboek zit nog steeds op een zeer gezond niveau', oordeelt analist Guy Sips van KBC Securities. Hij blijft echter voorzichtig, aangezien hij nog niet overtuigd is dat de andere divisies van de groep de daling in de divisie Entertainment zullen blijven compenseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud