Racepaard Apple versus ezel Research in Motion

Een iPhone-fanboy in de Opera Apple-winkel in Parijs. (foto: Bloomberg)

De technologiebeurs Nasdaq was vrijdag de enige winnaar in New York. Met dank aan de lancering van Apples iPhone5. Net op dezelfde dag moest Research in Motion een panne opbiechten.

De Dow Jones verloor 0,1 procent tot 13.579 punten. De S&P500 sloot nipt lager. De Nasdaq trok 0,1 procent aan. Behalve een gerucht over Spaanse hervormingen in het kader van een vraag naar financiële hulp ging Apple (+0,2%, 700,09 dollar) met de meeste aandacht lopen. De technologiereus lanceerde gisteren zijn nieuwe iPhone5.

Beleggers stoorden zich niet aan de ronduit slechte kaartenapplicatie (lees meer op p23) op de nieuwe smartphone. Ze duwden het aandeel tijdens de sessie naar een nieuwe piek van 705,07 dollar. Deutsche Bank trok zijn koersdoel op van  775 tot 850 dollar.

De lancering van de ‘5’ zal Apples resultaten een flinke boost geven in de aanloop naar de oh zo belangrijke kerstverkopen. 'In een stal vol ezels met één racepaard koopt iedereen het racepaard. Apple is een aandeel met fundamentele waarde, dezer dagen een uitstervend ras op de beurzen', zei een trader in Chicago.

Als Apple het racepaard is, dan behoort Research in Motion tot de ezels. De Canadese fabrikant van de Blackberry biechtte op dat zijn netwerken in Europa, Afrika en het Midden-Oosten even uit de ether waren. Daardoor hadden gebruikers geen toegang tot hun e-mail en tot het internet. 

Van slechte timing gesproken. Niet alleen op de lanceringsdag van de iPhone 5, maar ook nog eens bijna exact een jaar geleden na de driedaagse panne van vorig jaar in oktober. Een ezel stoot zich wel degelijk twee keer aan dezelfde steen. Beleggers kwamen niet naar het ‘verjaardagsfeest’ en stuurden het aandeel 6,5 procent lager tot 6,45 dollar.

Sprint Nextel was wel aan het feest, het aandeel spurtte 3,9 procent hoger. De mobiele operator biedt de iPhone 5 aan zijn klanten aan. Zo ook AT&T en Verizon, maar zij beperkten de winst tot 0,4 procent.

Het farma-aandeel Vivus kelderde 11,5 procent. Het bedrijf verwacht dat een Europees adviescomité een negatief advies zal geven voor de vermageringspil Qsiva.

KB Home (+16,4%, 15,26 dollar) werd beloond voor de verrassend sterke kwartaalwinst en zijn dikste orderboek in vier jaar. De cijfers duwden sectorgenoten gemiddeld bijna 3 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud