Rally verliest momentum op Wall Street

©Bloomberg

Wall Street is maandag in het laatste handelsuur in negatief vaarwater beland. Beleggers stelden vragen bij plannen van Peking om de vaste koppeling van de yuan met de dollar los te laten. In Europa konden de mijn- en automobielaandelen wel nog volop van het nieuws profiteren. Een hogere koopkracht van China betekent mogelijk meer import van grondstoffen en meer binnenlandse vraag naar auto's.

In tegenstelling tot de Europese en Aziatische aandelenmarkten kon Wall Street gisteren niet met winst afsluiten. Retailers en de technologiesector, die zwaar leunt op Chinese invoer, wogen op de indexen. De handelsdag was wel begonnen onder een goed gesternte, maar tegen de slotbel stelden beleggers openlijk vragen bij de beslissing van China om de vaste koppeling van de yuan met de dollar los te laten. 'Dit blijft een afkoelingsmaatregel', klinkt het.

China wil de yuan laten appreciëren, kondigde de centrale bank zaterdag aan. Dat zal echter niet in een keer gebeuren om schokken te vermijden. Als verklaring voor de versoepeling van het wisselkoersbeleid verwijst de centrale bank naar het geleidelijk herstel en de meer solide Chinese economie.

Sinds de financiële crisis had China zijn munt vastgekoppeld aan de dollar. Zo wou Peking zijn exporteurs een duw in de rug geven. De internationale druk op China om de koppeling met de dollar los te laten werd echter groter en groter.

Onevenwicht

'Goed nieuws', zeggen analisten van Credit Suisse: 'Met de beslissing wordt een onevenwicht in de wereldgroei weggewerkt', zegt econoom Andrew Garthwaite in een rapport. 'De Chinese consument staat heel zwak in vergelijking met andere markten. Slechts een derde van het Chinese bbp bestaat uit gezinsconsumptie, waar dit bijvoorbeeld in de VS ruim 70 procent is. Hoe sterker een wisselkoers, des te goedkoper de ingevoerde producten worden. Multinationals die mikken op de Chinese consument moeten kunnen profiteren van de yuan-herwaardering.'

Europa

In Europa stonden bij de slotbel wel forse winsten op de tabellen. De index van de Europese mijnaandelen ging meer dan 4 procent omhoog nadat China had aangekondigd zijn munt op termijn te zullen opwaarderen. Dat kan de koopkracht van de Chinezen vergroten. De index van automobielaandelen steeg om diezelfde reden met 2,5 procent. De EuroStoxx50 sloot met 1,1 procent winst. Het was de negende winst op rij.

Ook De Bel20 is gisteren voor de negende dag op rij hoger gesloten. De index met de 20 steraandelen in Brussel won 0,8 procent. Daarmee bleef de index wel licht achter op de andere Europese beursindexen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud