Advertentie
Advertentie

Reality check voor Belgisch biotech

De Bel20 verloor dinsdag 0,9 procent tot 3.098 punten. Het was de tweede verliesdag op rij voor de Brusselse beurs. Sinds de Amerikaanse Nasdaq vrijdag fors in het rood ging, is het sentiment op de beurzen verzuurd. Beleggers stellen zich vragen bij de torenhoge waarderingen van bepaalde groeiaandelen. Waarderingen die mogelijk niet ondersteund zijn door de onderliggende realiteit.

Ook in Brussel vond een reality check plaats. Aandelen die de voorbije maanden beter dan de markt gepresteerd hebben gaan in zo’n geval het eerst de deur uit. Voor de hand liggende verkoopskandidaten zijn dan Telenet (-4,3%), Delhaize (-3,6%) en KBC (-2,2%). Slechts een handvol aandelen roeiden tegen de stroom in. Op de brede markt waren de vastgoedaandelen in trek. Niet verwonderlijk aangezien de defensieve sector het aureool heeft van een veilige haven in moeilijke tijden.

Nog een voor de hand liggend slachtoffer was de Belgische biotechnologiesector, die de voorbije maanden fors gestegen was. Aandelen als MDxHealth (-4,9%), TiGenix (-15%), Cardio3 Biosciences (-2,9%) en Ablynx (-2,8%) verloren allen fors terrein. Ook nieuwkomer Genticel dook 3,2 procent lager tot 6,86.

Vooral de daling van TiGenix sprong in het oog. Het aandeel noteert nu al 38 procent onder de piek van 94 cent midden februari. Analisten verwijzen onder meer naar het feit dat het al een tijdje stil is rond de al lang beloofde partner voor het fase III-testonderzoek rond Cx601, het middel in ontwikkeling tegen perianale fistels.

Vanavond trapt aluminiumreus Alcoa het Amerikaanse cijferseizoen af. Deze ochtend deed het Belgische Alcoa, Arseus, dat al voor het Brusselse resultatenseizoen, zij het enkel met omzetcijfers. De omzet klom - inclusief overnames - 20,4 procent naar 101,3 miljoen euro. Dat is min of meer in lijn met de analistenconsensus. Vooral de omzetgroei van de grootste divisie Fagron droeg bij tot de stijging. Fagron is een verdeler van op maat gemaakte bereidingen voor apothekers.

‘De fagronisatie van Arseus gaat onvermoeid door’, klinkt het bij Petercam. In 2014 werden al vijf nieuwe bedrijven overgenomen voor samen 160 miljoen euro. ‘Het sjabloon ontwikkeld in de thuismarkt wordt zo agressief  ontplooid op de internationale markten.’ Petercam handhaaft zijn koopadvies maar verhoogt het koersdoel tot 46 euro.

KBC Securities-analist Jan De Kerpel handhaaft zijn ‘kopen’-advies en koersdoel van 40 euro. Hij stipt aan dat de groep de omzetprognoses kon inlossen dankzij een hoger dan verwachte bijdrage uit overnames. Ook ING-analist Matthias Maenhaut handhaafde zijn ‘kopen’-advies, maar verwijst ook naar de hoger dan verwachte omzetbijdrage uit overnames. De organische groei uit sterafdeling Fagron kwam met 6,9 procent een stuk onder de analistenconsensus voor 10,3 procent groei uit.

Ondanks de sterke cijfers liet Arseus 2,4 procent liggen op 37,30 euro. Opmerkelijk. In een reactie op de cijfers had Patrick Casselman, de aandelenspecialist van BNP Paribas Fortis, ‘s ochtends nog gemeld dat hij niet uitsloot dat hoodaandeelhouder Waterland, een Nederlands private equityfonds, zijn belang van 26 procent weldra op de markt plaatst. De plaatsing van zo'n groot belang kan fors op de koers wegen. Niet veel later werd de koers geschorst door de financieel toezichthouder FSMA. Reden? Een private plaatsing van een deel van het belang van, jawel, Waterland. Toeval?
   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud