Recessie duwt Zuid-Afrikaanse rand naar afgrond

De nieuwbakken Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa krijgt in de eerste maanden van zijn ambtstermijn al een recessie voor de kiezen. ©AFP

De Zuid-Afrikaanse economie gleed in het tweede kwartaal weg in een recessie en dat zint beleggers niet. De rand zakt 2,3 procent tegenover de dollar.

Het is kommer en kwel in de groeimarkten. Nadat Argentinië en Turkije de voorbije weken ternauwernood hun munt hebben kunnen redden, zit de Zuid-Afrikaanse rand in de hoek waar de klappen vallen. De Zuid-Afrikaanse economie kromp onverwacht in het tweede kwartaal. De eerste recessie sinds 2009. Een hele resem activa zoals aandelen en obligaties in het land staan onder druk.

De vertraging van de economie verhoogt het risicoprofiel van Zuid-Afrika. Ook stijgt de kans dat het ratingagentschap Moody's de kredietrating van het land verlaagt. De Zuid-Afrikaanse overheidsschuld zou dan het etiket 'rommel' opgeplakt krijgen.

Dat is slecht nieuws op een moment dat de groeimarkten worstelen met de gevolgen van een stijgende dollar en globale handelsspanningen. Ook de rand kreeg al zware klappen. Sinds begin dit jaar is de munt 22 procent in waarde gedaald tegenover de dollar.

De recessie brengt de centrale bank van Zuid-Afrika in een moeilijk parket. De inflatie bereikt stilaan het plafond van de doelstellingen van de bank. Om de inflatie in toom te houden en de munt te ondersteunen zou de centrale bank de rente moeten optrekken. Maar dat zou wegen op de investeringen in het land en de recessie verdiepen. Een scenario dat de nieuwbakken president Cyril Ramaphosa het liefst wil vermijden.

Argentinië trekt naar IMF

Vandaag trekt de Argentijnse economieminister Nicolas Dujovne naar het Internationaal Muntfonds (IMF) in Washington. Het noodlijdende land hoopt een meerjarenkrediet van 50 miljard dollar te krijgen om zijn financiële verplichtingen na te komen.

Maandag kondigde het Zuid-Amerikaanse land een reeks maatregelen aan om de inkomsten op te krikken en de uitgaven te beperken. Zo wordt gesneden in het aantal ministeries en komt er een verhoging van de exporttaks tot 10 procent. Die laatste maatregel moet zowat de helft van het begrotingstekort wegwerken. De president wil al volgend jaar een begroting in evenwicht kunnen voorleggen en in 2020 zelfs een overschot.

De maatregelen moeten een einde maken aan de val van de Argentijnse peso en de ongerustheid bij investeerders over de financieringsmogelijkheden van het land. Initieel herstelde de peso tegenover de euro maar ondertussen staat de munt opnieuw 0,8 procent in het rood. De zwakte van de rand sleurt de peso mee. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud