Rivaal deelt Nyrstar tik uit

©Dries Luyten

Nu rivaal Vedanta de lagere zinkproductie van Glencore countert met een productieverhoging, deelt ook Nyrstar in de klappen.

Begin deze maand reageerden beleggers in Nyrstar nog opgelucht toen wereldmarktleider Glencore aankondigde fors in de zinkproductie te gaan snoeien. Die beslissing gaf de zinkprijs een boost en zo ook - potentieel - de toekomstige cashflow van Nyrstar. De kans bestaat immers dat door de productieverlaging, samen met de al eerder bekendgemaakte mijnsluitingen, de vraag naar zink in 2016 groter zou zijn dan het aanbod. 

Het probleem is echter dat de zinkmarkt - in tegenstelling tot bijvoorbeeld die voor ijzererts - sterk versnipperd is. En het dus zelfs voor de grootste speler moeilijk is prijs- en productiediscipline op te leggen. Dat bewijst deze ochtend een artikel van persagentschap Bloomberg.

Onder de veelzeggende kop 'Dank u, Glencore', staat er te lezen dat rivaal Vedanta Resources dankbaar in het gat springt dat Glencore opent. Dochter Hindustan Zinc spendeert de volgende drie jaar 1,3 miljard dollar in hogere productie voor zijn mijnen en smelters.

De beslissing dateert al van vorige week, maar dringt pas nu - dankzij Bloomberg - tot de beleggers door. Het aandeel Nyrstar duikt 9 procent lager, ook Vedanta zelf en Glencore verliezen terrein.

Nyrstar zelf maakt donderdag zijn tradingupdate over het derde kwartaal bekend. In afwachting snoeit analist Filip De Pauw van ING alvast in de winstprognose voor het hele jaar, om zo de lagere metaalprijzen te reflecteren. De analist verwacht dat de mijnbouwtak van Nyrstar bij de huidige prijzen tegen een jaarlijkse cash burn van 100 miljoen euro aankijkt en dus dringend een herstel van de zinkprijs nodig heeft om weer rendabel te worden.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud