Rosier uit de rode cijfers

©Jan de Meuleneir

De Henegouwse meststoffenproducent Rosier, die voor 77,47 procent in handen is van de Oostenrijkse groep Borealis, heeft in het eerste halfjaar beduidend betere resultaten geboekt dan een jaar eerder.

Dat is enerzijds te danken aan een stevige omzetgroei, anderzijds aan kostenbesparingen.

De omzet schoot 19 procent hoger tot 99,8 miljoen euro dankzij een sterkere vraag naar meststofkorrels in Europa en groeiende exportvolumes. Het bedrijfsresultaat, dat een jaar geleden nog voor 6,8 miljoen euro negatief was, was opnieuw licht positief met 0,7 miljoen euro winst. Op nettovlak behaalt Rosier net break even waar er eind juni 2016 een verlies van 5,1 miljoen euro in de boeken stond.

Rosier verwacht een goede tweede jaarhelft en rekent voor heel 2017 op een positief bedrijfsresultaat. Vanaf 2018 worden 'meer significante' resultaten verwacht.

Het optimisme van Rosier vloeit voor een deel voort uit de uitbreiding van een commercieel akkoord met Borealis. Die groep staat sinds midden 2015 in voor de distributie van Rosiers producten in Europa, maar Rosier beleverde zelf nog de 'thuismarkt' die België, Nederland en Noord-Europa beslaat. Dat akkoord wordt nu uitgebreid: Borealis zal voortaan ook de 'thuismarkt' voor zijn rekening nemen. Alleen voor de export buiten Europa staat Rosier nog zelf in.

De nieuwe overeenkomst met Borealis zou 'een positieve impact op lange termijn' moet hebben 'op de volumes en de resultaten van Rosier op deze markt', klinkt het in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud