Advertentie

Rustig Wall Street zet stapje terug

©REUTERS

De New York Stock Exchange sloot licht lager, de Nasdaq lichthoger. De scherpste reacties op bedrijfsresultaten waren te vinden bij Valeant en Hertz.

Gelet op de recordstanden van de indexen was het niet verwonderlijk dat Wall Street lichtjes verzwakte. Dat gebeurde overigens in een sfeer van zelfverzekerdheid en vertrouwen, wat blijkt uit de volatiliteitsindex (VIX) die op zijn laagste niveau staat sinds 1993. Het Amerikaanse resultatenseizoen, dat stilaan op zijn einde loopt, was dan ook een meevaller terwijl de internationale risico’s zijn afgenomen.

De Dow Jones sloot 0,2 procent in de min op 20.975,78 punten. De S&P500-index liet 0,1 procent liggen. De Nasdaq Composite won daarentegen 0,3 procent.

De stijgers in New York werden aangevoerd door Valeant Pharmaceuticals . Het Canadese biofarmabedrijf schoot 24,1 procent hoger tot 12,05 dollar. Valeant heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Sinds een jaar tracht CEO Joseph Papa (ex-Perrigo) weer orde op zaken te stellen en de toestand lijkt te verbeteren. In het eerste kwartaal behaalde Valeant alvast weer winst: de nettowinst kwam uit op 628 miljoen dollar, een hele verbetering tegenover de 374 miljoen dollar verlies van een jaar eerder. Het resultaat is echter grotendeels te danken aan een uitzonderlijk belastingkrediet ten gevolge van herstructureringsuitgaven. Per aandeel behaalde Valeant 1,79 dollar winst, dubbel zoveel als verwacht (0,87 dollar).

Het bedrijf uit Laval in Québec verhoogt de vooruitzichten voor het hele jaar 2017 en rekent nu op een bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) van 3,60-3,75 miljard dollar in plaats van 3,55-3,70 miljard. Valeant slaagt er ook in de schuldenberg te verkleinen en boekt vooruitgang bij de verkoop van activa.

Eveneens in trek was Marriott International (+6,4%). ’s Werelds grootste hoteluitbater deed in het eerste kwartaal zowel in de VS als daarbuiten – onder meer in Europa en China - goede zaken. De sterke vraag naar hotelkamers, die gepaard ging met hogere prijzen, deed de nettowinst met 67 procent opveren tot 365 miljoen dollar. Door de sterke dollar zullen het in de rest van het jaar echter de hotels buiten de VS zijn die het meest bijdragen tot de winstgroei. Marriott trekt zijn prognose voor de ‘revpar’-groei – de inkomsten per beschikbare kamer – voor dit jaar op van 0,5-2,5 procent tot 1-3 procent. Sectorgenoot Hilton profiteerde mee en steeg 2,7 procent.

Hertz Global Holdings incasseerde een dreun van 14,15 procent. De autoverhuurder leed in het eerste kwartaal een verlies dat bijna dubbel zo groot was als verwacht. Het gezuiverde nettoverlies per aandeel bedroeg 1,61 dollar waar analisten slechts 84 cent hadden verwacht. Hertz leed onder een terugval van de verhuurtarieven en een daling van de prijzen voor tweedehandse auto’s. Het verhuurbedrijf wordt zwaarder getroffen dan zijn concurrenten omdat het heel wat compacte wagens en sedans in zijn vloot had, terwijl de voorkeur van Amerikanen tegenwoordig uitgaat naar SUV’s, die meer ruimte bieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud