S&P 500 breekt door 2.000

©Bloomberg

Voor het eerst in de geschiedenis noteert de S&P 500, de invloedrijkste beursindex ter wereld, boven de 2.000 punten. Beleggers dromen al luidop van meer.

Maandagochtend, na een aarzelende start, is de S&P 500 even 0,6 procent gestegen tot 2.003 punten. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de beursindex met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven boven die symbolische grens is uitgestegen. Een goede oude 'merger monday' zet vandaag een stut onder het sentiment, ook al noteert de index intussen weer onder het recordpeil.

Nog niet zolang geleden op het dieptepunt van de crisis, begin maart 2009, tikte de S&P 500 een laagterecord van 666 punten aan. De crash van de Amerikaanse huizenmarkt en de daaropvolgende kredietcrisis hadden het vertrouwen in de Amerikaanse economie onderuit gehaald. Vandaag, vijf jaar later noteert de index 1.400 punten of 233 procent hoger. De weg uit het dal werd geplaveid door een toeschietelijk beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Met zijn miljardenstimulus kon voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke de Amerikaanse economische tanker keren. Vandaag zijn de twee achilleshielen van  USA Inc, de vastgoedmarkt en de tewerkstelling, weer aan de beterhand. In die mate zelfs dat de huidige Fed-voorzitter Janet Yellen naar alle verwachting tegen de zomer van 2015 opnieuw de rente zal verhogen.

Nog een stuwende factor van betekenis was de aankoophonger van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zelf. De voorbije jaren spendeerden ze miljarden dollars aan de inkoop van eigen aandelen. Maar de fors gestegen beurskoersen doen de appetijt in het eigen aandeel afnemen. Waar er in het eerste kwartaal van dit jaar nog voor 160 miljard dollar eigen aandelen werd ingekocht, een record, spendeerden de S&P500-bedrijven in het tweede kwartaal 'nog maar' voor 120 miljard dollar aan het eigen aandeel.

Toch zijn er beursexperts die geloven dat er nog rek zit op de Amerikaanse beurs. In het recentste nummer van het toonaangevende Amerikaanse beleggersblad Barron's ziet Barry Bannister, strateeg bij het Amerikaanse beurshuis Stifel Nicolaus, de S&P 500 stijgen tot 2.300 punten. Opmerkelijk, want begin dit jaar was Bannister nog één van de meest pessimistische strategen met een koersdoel voor de S&P 500 van 1.850 punten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud