S&P 500 op recordhoogte

Wall Street stevende na een aarzelende start af op winst. Fed-voorzitter Janet Yellen stelde de beleggers gerust en zei dat de centrale bank voorlopig vasthoudt aan een geleidelijke afbouw van het genereus monetair beleid. Het resulteerde in een nieuw record voor de S&P 500

De sterindex sloot op 1.854,29 punten en dat is bijna 6 punten meer dan het vorige record dat op 15 januari werd gevestigd. De Dow Jones won 0,5 procent tot 16.273 punten, de technologiebeurs Nasdaq deed er 0,6 procent bij tot 4.319 punten.

In januari werden minder duurzame goederen besteld in de VS, maar de daling van de orders was een stuk minder dan gevreesd. Economen zien dat als een teken dat de verwerkende industrie stilaan uit de greep van de harde winter raakt. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is dan weer sterker gestegen dan verwacht, dat komt omdat meer mensen actief op zoek zijn naar werk, op zich een teken dat de arbeidsmarkt weer aantrekt.

De retailsector blijft hoge ogen gooien. Dinsdag zorgde de nummer één van de doe-het-zelvers Home Depot al voor een aangename verrassing, gisteren was het de beurt aan Target, vandaag lag J.C. Penney in de gunst van de belegger. J.C.Penney (7,47 dollar, +25%) boekte zijn eerste kwartaalwinst sinds 2011.

Overigens vindt de kwantumsprong van J.C.Penney vooral zijn oorsprong in het feit dat 42,6% procent van de aandelen bij shorters zit, zo meldt de nieuwsbrief 24/7 Wall St. Daarmee is het aandeel het meest populair van alle genoteerde bedrijven in Wall Street bij shorters. De topvijf wordt volgemaakt door AMD (20,3%), Alcoa (12,1%), EMC (8,5%) en AT&T (3,3%). 

De bitse discussie tussen de beleggersactivist Carl Icahn en eBay (58,34 dollar, +1,7%) gaat onverdroten voort. Icahn heeft nu al zijn derde brief in vier dagen tijd geschreven. Dit keer had Icahn het over een mogelijk belangenconflict van Scott Cook die bestuurder is bij eBay maar ook topman van Intuit, dat een betaaldienst omvat die concurreert met PayPal, een dochter eBay. Het aandeel heeft er niet echt last van, integendeel, het noteert op een record.

De Amerikaanse regulatoren onderzoeken waarom General Motors (36,77 dollar, -0,2%) er jaren over gedaan heeft om te beslissen 1,6 miljoen auto's terug te roepen. Ze kampten potentieel allemaal met een probleem aan de ontstekingsschakelaar waardoor er een risico op brand was. De voorbije jaren vonden dodelijke ongevallen plaats met autotypes die nu worden teruggeroepen waarbij 13 doden vielen. GM riskeert een boete van 35 miljoen dollar.

Het lobbywerk van de Amerikaanse staten om de grootste batterijfabriek aller tijden op hun grondgebied te krijgen, kan starten. Tesla Motors Inc (253 dollar, -0,2%) gaat minstens 1,6 miljard dollar ophalen om het project te financieren dat zo’n 5 miljard dollar zou kosten en 6.500 banen zou opleveren. Met zoveel jobs wil elke gouverneur in de Verenigde Staten graag pronken in tijden van hoge werkloosheid.

Op een miljard meer of minder komt het niet echt aan bij ExxonMobil Co (95,84 dollar, +0,1%), in beurswaarde nog altijd het grootste bedrijf ter wereld. De oliereus gaat het dit en de volgende jaren wat kalmer aan doen op het vlak van investeringen, ze dalen met ruim 10 procent tot circa 37 miljard euro. Het aandeel presteerde vorig jaar beter dan het gemiddelde in de oliesector.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud