S&P500-bedrijven riskeren eerste winstkrimp sinds 2009

Een arbeider aan het werk in een fabriek van Alcoa in Hamton (Virginia, VS).

Analisten verwachten een winstdaling van 0,1 procent voor de S&P500-bedrijven. Het zou de eerste keer zijn sinds het derde kwartaal van 2009 dat de Amerikaanse bedrijven minder groepswinst boeken dan een jaar eerder.

Dinsdagavond trapt Alcoa het eerstekwartaalresultatenseizoen in gang. Analisten verwachten dat de aluminiumreus zijn tweede kwartaalverlies op rij zal opbiechten. Het netto­verlies zou volgens de consensusverwachting op Bloomberg uitkomen op 41,6 miljoen dollar (31,9 miljoen euro), ofwel 3,7 dollarcent per aandeel. De omzet daalde met 3 procent tegenover het eerste kwartaal van 2011.

Voor de bedrijven uit de Amerikaanse S&P500-index verwachten de analisten een gemiddelde winstdaling van 0,1 procent. Het zou de eerste inkrimping van de winst zijn na negen opeenvolgende kwartalen van winstgroei. Dat leren data verzameld door FactSet. Apple zal allicht de grootste positieve bijdrage aan de winst leveren, net zoals in het vierde kwartaal van vorig jaar. Zonder Apple zit er een winstkrimp van 1,6 procent in de kaarten.

Zeven op tien sectoren zullen het met minder winst moeten doen dan een jaar geleden. De materiaalgroepen (-14,5%) en de telecombedrijven (-10,1%) zijn de slechtsten van de klas. Alcoa speelt samen met de koperproducent Freeport een belangrijke rol in de slechte prestatie van de materialengroepen.

Hogere kosten

De S&P-bedrijven zagen de verkopen in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld met 3,8 procent aantrekken. Analisten vrezen echter dat de bedrijven de hogere energie- en grondstoffenkosten niet volledig kunnen doorrekenen aan hun klanten. Ze mikken op een gemiddelde nettowinstmarge van 8,4 procent voor de niet-financiële bedrijven, de laagste sinds het eerste kwartaal van 2010.

Ook de groeivertraging in Europa en Azië zetten de winsten van de Amerikaanse bedrijven onder druk. De zwakkere euro is een andere tegenvaller voor de Amerikaanse bedrijven, die veel omzet draaien in Europa. Eén euro was het voorbije kwartaal gemiddeld 1,33 dollar waard, tegenover 1,42 dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud