Santander en BP uitschieters op Europese beurzen

De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag overwegend hoger gesloten. Financiële waarden kregen een duw in de rug van Banco Santander-topman Emilio Botin. BP kon voor het eerst in vijf dagen stijgen. In de namiddag gaven de indexen wel terrein prijs door een onverwachte dip van de Amerikaanse detailverkopen.

De Stoxx50 schreef er 0,85 procent bij tot 2.420,80 punten. De EuroStoxx50 won 1,1 procent tot 2.638,31 punten. De brede Stoxx600 won 0,4 procent. De nationale indexen toonden een verdeeld beeld. Brussel sloot nipt in het zwart, Parijs ging vlot 1,1 procent hoger maar Frankfurt eindigde 0,1 procent in het rood.

De Spaanse beursindex ging 4 procent omhoog. De berichten over fusies in de Spaanse bankensector blijven binnenstromen. Bovendien liet de CEO van Santander (+7,2% tot 8,61 euro) zich positief uit over 2010.

Banco de Sabadell (+8,3% tot 3,57 euro), nummer zeven in de Spaanse bankensector met een beurswaarde van ruim 4 miljard euro, bevestigde vandaag eerdere geruchten dat er onderhandelingen lopen ver een fusie met het kleinere Banco Guipuzcoana.

Gisteren al liet de spaarkas Caja Madrid weten dat het gesprekken voert voor een samenwerking met Bancaja. Bij een eventuele fusie zullen ook vijf andere lokale spaarbanken betrokken zijn. Dat alles gebeurt onder druk van de Spaanse overheid die ongelukken in het financieel landschap wil vermijden.

Santander-topman Emilio Botin gaf nog een extra impuls voor de bankaandelen op de Madrileense beurs. 'De resultaten in 2010 zullen in de lijn liggen van die in 2009. En we behouden het dividend op 60 eurocent per aandeel', zei hij op de algemene vergadering deze ochtend.

'Hij toonde zich van zijn beste kant door te zeggen dat Santander goed bezig is, dat de vastgoedmarkt in Spanje onder controle is en dat er geen reden is om ons zorgen te maken', reageerde een Spaanse marktenstrateeg in een gesprek met Market Watch.

Donderdag stuurde Goldman Sachs al een positief rapport uit over Spaanse banken. 'BBVA en Santander mogen dan wel Spaans zijn, hun activiteitenportefeuille is niet heel Spaans', klonk het. 'Zelds in geval van extreme stressomstandigheden, zullen ze winstgevend blijven.'

Ook olie- en energiewaarden deden het goed onder leiding van BP. De sector tekende voor de grootste winst in de Stoxx600. Het aandeel van de geplaagde olieproducent steeg 7,2 procent, de eerste winst in vijf dagen. BP gaat meer tankers inzetten om de lekkende olie in de golf van Mexico op te vangen.


JDS/SD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud